НОВИНИ

Обратно в политиката: Как Дейвид Камерън се върна на "Даунинг стрийт" 10

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 13.11.2023
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Британският премиер Риши Сунак уволни министъра на вътрешните работи Сюела Брейвърман, след като тя беше обвинена в подкопаване на оперативната независимост и общественото доверие в полицията. Причината е нейна статия във вестник „Таймс“ с търдения към служителите на реда, че „фаворизират“ пропалестинските протести.

Мястото на Брейвърман ще заеме досегашният външен министър Джеймс Клевърли. Изненадващото обаче в политиката се завръща бившият премиер Дейвид Камерън като дипломат номер едно на страната.

Как се стигна до рокадите разказва кореспондентът на БНР в Лондон - Веселин Паунов.

Истински политически трусове предизвикаха новините днес от Даунинг стрийт. И докато уволнението на Сюела Брейвърман не бе толкова голяма изнедада, защото нейните коментари за пристрастност на полицията се изтълкуваха като катализатор на напрежението преди голямото шествие на пропалестинските демонстранти в събота, то завръщането в политиката на Дейвид Камерън безспорно е по-значимата вест. Ето какво заяви Камерън в социалните мрежи, приемайки поста във Форин офис:

"Министър-председателят ме помоли да служа като негов министър на външните работи и аз с радост приех. Изправени сме пред обезсърчаващо много предизвикателства, сред тях войната в Украйна и кризата в Близкия изток. Във време на дълбоки световни промени е много по-важно да стоим до съюзниците ни, да задълбочаваме пратньорствата ни и да правим така, че гласът ни да бъде чут".

Дейвид Камерън несъмнено има голям дипломатически опит, но мнозина сред торите са разтревожени от факта, че той е проевропейски настроен и дори още по-лошо, прокитайски. Освен това в момента той не е депутат от Консервативната партия, но има вратички в закона - най-вероятно като бъде направен член на Карамата на лордовете, този проблем да бъде решен.

Сюела Бревърман заяви след уволнението, че да бъде министър на вътрешните работи е била най-голяма привилегия в живота ѝ, но ще каже нещо повече, когато му дойде времето, което прозвуча като закана. Нейното място зае министърът на външните работи Джеймс Клевърли.

„Възнамерявам да върша тази работа по начина, по който смятам, че най-добре защитава британския народ и нашите интереси. Имах много добър разговор с министър-председателя, който много ясно даде да се разбере, че иска да изпълним обещанията си, да спрем лодките с нелегални мигранти през Ламанша, да защитим британския народ, да се уверим, че всеки се чувства сигурен за живота си", увери Джеймс Клевърли - министър на външните работи.

Промените в кабината, обаче, се оказаха много по-големи от очакваното след последвали оставки и уволнения на земестник-министри в различни ведомства.

Що се отнася до останалите по-важни министерските постове, то оставка подаде министърът на околната среда Тереза Кофи, с голямо влияние в Консервативната партия. Нейното място зае министърът на здравепозването Стив Баркли. Здравен министър пък ще бъде Виктория Аткинс, досегашен заместник-министрите на финансите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Димитров: Решението за България - Унгария е базирано на фактология
Костадин Димитров: Решението за България - Унгария е базирано на фактология
Марселино може отново да поеме тима на Виляреал
Марселино може отново да поеме тима на Виляреал