НОВИНИ

Израел отрича да е давал ултиматум за евакуация на болницата "Ал Шифа"

Четвърти ден продължава израелската операция в най-големия болничен комплекс в Газа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:19, 18.11.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израелската армия отрече да е давала ултиматум за евакуация на болницата "Ал Шифа". По-рано се появиха съобщения, че Израел е дал един час на всички в комплекса да го напуснат.

На този фон четвърти ден продължава израелската операция в най-големия болничен комплекс в палестинската територия, за който Израел твърди, че се използва от "Хамас" като военна база.

Противоречиви съобщения за съдбата на болница "Ал Шифа" в Газа. АФП предава, че тече евакуация, но около 450 пациенти остават в сградата.

Израелските сили категорично отрекоха да са давали ултиматум за напускане на комплекса, но уточниха, че са приели искане на директора на болницата да осигурят безопасен маршрут за евакуация на всички желаещи. Смята се, че в "Ал Шифа" са около 2300 души - пациенти, медицински персонал и разселени хора.

Междувременно ранени палестинци, включително деца, бяха транспортирани от Ивицата Газа в Абу Даби в рамките на хуманитарна мисия, организирана от ОАЕ.

"Това са пациенти, които могат да издържат 4-часово пътуване. Имаме деца с изгаряния, рани и проблеми с гръбначния стълб", заяви Мариам ал Нуами, ръководител на евакуационния екип.

Контролираните от "Хамас" власти в Ивицата Газа междувременно съобщиха за шестима убити при израелски въздушен удар по къща в град Дейр ал Балах, в централната част на палестинската територия.

По-рано палестинската официална новинарска агенция УАФА предаде за 26 загинали, предимно деца, при израелска бомбардировка в Хан Юнис. Тези данни не са проверени по независим път.

На този фон генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви пред Общото събрание на ООН, че Организацията, която ръководи, няма да участва в създаването на зони за сигурност в ивицата.

"Предложението за създаването на т. нар. зона за сигурност в южната част на Ивицата Газа е равносилно на катастрофа. Да се концентрират толкова много хора на толкова малка територия с малко инфраструктура и услуги значително ще увеличи рисковете за здравето на хората, които вече са на ръба. СЗО няма да участва в създаването на такава зона без широко съгласие и гарантиране на безопасността", заяви Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Комуникациите в някои райони на Ивицата Газа бяха възстановени след доставянето на гориво на палестинската телекомуникационна компания. По настояване на Вашингтон Израел се съгласи да допуска по два камиона с гориво на ден в Газа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осветяват значими обществени сгради в синьо
Осветяват значими обществени сгради в синьо
Майк Браун за Везенков: Само времето може да покаже дали той може да стане топ НБА играч
Майк Браун за Везенков: Само времето може да покаже дали той може да стане топ НБА играч