НОВИНИ

Неочаквано: Уволниха директора на компанията, създала ChatGPT

Сам Алтман е една от най-ярките звезди в индустрията на изкуствения интелект

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:41, 18.11.2023
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Технологичният свят е в шок - една от най-ярките звезди на индустрията на изкуствения интелект - Сам Алтман, беше безцеремонно уволнен от компанията OpenAI, която създаде ChatGPT. Алтман е смятан за лицето на индустрията, а компанията, на която е съосновател, представя за първи път директно на широката публика концепцията за изкуствен интелект.

Изкуственият интелект е в живота ни отдавна, но преди да се появи ChatGPT повечето хора не подозираха за съществуването му, а зад това стои именно Сам Алтман - един от малкото хора, които държат в ръцете си бъдещето на индустрията, която се очаква да промени света ни безвъзвратно. Новината за уволнението му дойде снощи - беше както изненадващо , така и драматично. От компанията OpenAI обявиха, че бордът е оттеглил доверието си към Сам Алтман, защото не е бил откровен в комуникацията си с тях. Последва реакция на Алтман в социалната мрежа Х, доскоро Туитър.

"Обичам времето ми в ОpenAI. Беше трансформиращо за мен лично и надявам се и за света. Най-много обичах работата с такива талантливи хора. Ще има какво повече да кажем за това какво предстои".

Ако се чете между редовете на съобщението, предположението е, че Алтман или е казал или не е казал нещо пред борда, а подборът на думите предполага и личен момент. Малко след новината друг съосновател на компанията Грег Брокман също обяви, че напуска. Така в борда остава само един от съоснователите - Иля Сетскевер.

Поста на Алтман ще заеме временно досегашният технически директор Мира Мурати. През октомври OpenAI беше оценена на над 80 милиарда долара, а само преди дни Сам Алтман говори за бъдещето на изкуствения интелект на конференция в рамките на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско. През последните години настояваше за въвеждане на регулации в индустрията.

"Най-големият ми страх е, че тази технология може да нанесе значителна щета на света."

Големите играчи в Силициевата долина подкрепиха Алтман - сред тях изпълнителният директор на Гугъл - Ерик Шмидт, който го описа като "герой". Шефът на Майкрософт Сатя Надела заяви, че има "доверие" в компанията OpenAI, но гигантът е инвестирал милиарди в нея, а ChatGPT е залегнал в приложенията на Майкрософт.

Един човек нетипично пази тишина - Илън Мъск. Той и Сам Алтман основават заедно OpenAI, но след това между тях се появява разрив заради решението компанията да започне да работи за печалба. Самият Мъск пусна свой чатбот за изкуствен интелект, наречен Грок. "Амазон" също започва да залага на редица компании за изкуствен интелект. Схизмата в OpenAI отваря вратата за съперниците в индустрията и за създаване на нови технологични съюзи, коментират световните медии.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кървавата кулминация на едно недоволство
Кървавата кулминация на едно недоволство
Гарет Саутгейт: Трябва да отидем непобедени на финалите
Гарет Саутгейт: Трябва да отидем непобедени на финалите