НОВИНИ

Как Русия асимилира украинците в окупираните области?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:17, 18.11.2023
Чете се за: 05:50 мин.
По света
Слушай новината

Какво се случва в четирите области - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка, повече от година след като официално бяха присъединени от Русия. Това стана възможно чрез референдуми, чийто резултат Западът не призна.

Отговор на този въпрос потърсиха журналисти от европейски обществени медии, участващи в Европейската мрежа за разследваща журналистика на Европейския съюз за радио и телевизия. Месеци наред те събират информация, разговарят с хора на терен и анализират документи. Опитите им да получат коментар от руските официалните власти по места остават неуспешни.

"Все едно живееш нормален живот, но това е илюзия. Като паяк в буркан си - живееш, но не можеш да кажеш какво мислиш. Всеки, който чака украинците да се върнат има проблеми. Трудно е за съвестта. Не можеш да говориш на украински, всички украински символи са забранени. Ако кажеш нещо, което не им се харесва - директно в мазетата." паук в банти - завършва".

Антон Ломакин е полицай от Херсон. В началото на руската окупация е задържан за 4 месеца. Защото е украинец. Разказва, че са го изтезавали. Показва импровизирания календар на стената на помещението, в което е държан.

"До септември трябва да имаме паспорти. Ще трябва и аз... Защото ни заплашиха, че иначе няма да си получим пенсиите и че няма да можем да ходим на лекар", разказа Емилия Зашерянска, баба на Антон.

Около 11 милиона души живеят в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, заедно с незаконно анексирания Крим - около 20% от територията на Украйна. Не ясно обаче колко от тези хора са напуснали. А да останеш тук означава да си притиснат между ужаса на фронта и живота на място, където изтезанията, смъртта, принудата, депортирането, културната асимилация и военната индоктринация са широко разпространени.

Нови паспорти и задължително руско гражданство - това иска новата власт от местните жители. И с хладен и пресметлив тон обяснява, че всеки който няма валидни руски документи, няма да може да получи лекарства и пенсия, например.

"Хората са насилвани да служат в руската армия - това е военно престъпление. Хората, които отказват руско гражданство, биват депортирани, защото няма правно основание за оставането им на тези територии. Дори и тези, които вземат руски паспорти, могат да бъдат изгонени в бъдеще - защото не са лоялни, или защото са нарушили някакви правила", каза Катерина Рашевска, експерт в център за защита на човешки права в Киев.

През април тази година Владимир Путин подписа указ. Според него, който до юли догодина няма руски паспорт, ще се смята за чужденец или за човек без гражданство. За да се ускори процесът на асимилация, се появяват "мобилни служби", които буквално за часове изготвят документи и стигат и до най-отдалечените райони. Мнозина им благодарят.

С Русия в сърцето - образованието е другият механизъм, с който украинците се принуждават да придобият руско гражданство. Учебните програми вече са изцяло руски, получени са и най-новите учебници по история. Те завършват с информация за специалната военна операция, както Москва нарича войната, която била неизбежна.

"Украинци могат да бъдат арестувани заради приложение, което имат в телефона си. Ако например то разрешава достъп до украинско онлайн обучение. Така Киев се опитва да пази "своите", да се бори с пропагандата. И има хора в затвора и произволно задържани, защото са ползвали приложението", каза Агнес Каламард, генерален секретар на Амнести Интернешънъл Лондон.

Друг вариант за русификация са младежките военизирани програми и обучения,като кадетски курсове. След тях Русия гарантира прием във висше военно училище.

И третият начин за въздействие е възстановяването - събарянето и изграждането отново на цели градове и квартали, като в Мариупол и Мелитопол, например. През следващите 2 години анексираните територии ще получат 20 милиарда долара. "Не разбирам тези хора, те ще живеят върху човешки кости, върху съседите ми, които никой не успя да погребе", казва Виктория, която е родена в Мариупол, но сега живее в Одеса...

Украинците в новите територии нямат избор - или трябва да се опълчиш на руската власт или да бъде обявен за колаборационист от своите...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паднала мазилка, счупени дървета и премазани автомобили заради силния вятър в страната
Паднала мазилка, счупени дървета и премазани автомобили заради силния вятър в страната
Сменят Шави с треньора на Жирона, ако не изпълни целите на Барселона
Сменят Шави с треньора на Жирона, ако не изпълни целите на Барселона