НОВИНИ

Взаимни обвинения между полиция и фенове след погрома в София

Полицията проверява кои служители са превишили правата си

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:49, 18.11.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината
  • Общо 38 са задържаните за погрома в София по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз в четвъртък.
  • Полицията и феновете се обвиняват взаимно за ескалацията на напрежението
  • Днес от БФС съобщиха, че свикват спешно заседание на Изпълнителния си комитет през следващата седмица, за да насрочат Конгрес догодина.

Трима са в ареста за палеж и повреждане на служебни превозни средства. По случаите има образувани две досъдебни производства – за запален бус на Общинската полиция и за запален полицейски автомобил. В кървавия протест участваха над 4000 души, а сблъсъците между феновете и полицията пратиха десетки в болница.

След размириците в четвъртък вечер заваляха взаимни обвинения- полицията се оплака, че от години не ѝ се е налагало да се справя с такава ожесточена агресия, феновете пък сигнализираха за употребата на прекомерна полицейска сила и нарушаване на правата на гражданите. В социалните мрежи се появиха десетки клипчета на които се вижда ,че някои полицаи превишават правата си. От главната дирекция на Националната полиция съобщиха , че вече проверяват клиповете и до месец ще има резултат.

"Да, действително видяхме подобни клипове, трябва да бъдете сигурни, че всяко действие, което е свързано с превишаване на полицейските правомощия на определени служители , ще бъде проверено и в случай , че се установи такова, ще бъде взети съответните дисциплинарни мерки", каза Атанас Илков, директор на ГД "Национална полиция".

От синдикалната организация на МВР отново припомниха, че полицията е била изненадана от ескалацията и просто се е опитвала да опази обществения ред.

"Много бързо нещата отидоха на политическия терен и да се печелят дивиденти на гърба на полицията. Е, не ние отказваме да сме виновни, за всичко в тая държава. В извратената действителност в която живеем, ние сме си изпълнили задълженията, може би по-лошо, може би по-добре, но в никакъв случай не сме биячите", заяви пред БНТ Илия Кузманов, заместник-председател на Синдикалната организация на служителите в МВР.

Освен двете образувани досъдебни производства за палеж и повреждане на служебни автомобили, в четвъртък вечер има и задържан за притежание на наркотици. На 24 души са наложени глоби по 1000 лв. и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за период от 1 година. Седем от задържаните пък са непълнолетни , преписките на трима от тях ще бъдат изпратени на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сменят Шави с треньора на Жирона, ако не изпълни целите на Барселона
Сменят Шави с треньора на Жирона, ако не изпълни целите на Барселона
Сестри Стоеви спечелиха сребърен медал от турнира по бадминтон в Дъблин
Сестри Стоеви спечелиха сребърен медал от турнира по бадминтон в Дъблин