НОВИНИ

Как ЕС ще регулира изкуствения интелект? Пред БНТ говори вносителят на закона за новата технология

Законът за изкуствения интелект трябва да бъде окончателно приет догодина

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:53, 02.11.2023
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз първи в света ще въведе регулация на използването на изкуствения интелект. На фона на бурното развитие на технологията, беше създаден европейски закон, който да гарантира безопасното ѝ прилагане и защитата на правата на гражданите. Той трябва да бъде окончателно приет догодина. Как ще стане това и какъв подход избраха европейските законодатели - Цветелина Йорданова разговаря с евродепутата Драгош Тудораке, вносител на Законодателния акт за Изкуствения интелект.

С бурното развитие на изкуствения интелект ползите от него стават все по-очевидни в ежедневието ни - с услуги като навигация в градска среда, лицево разпознаване, безпилотен транспорт. Но едновременно с това нарастват страховете, че ИИ ще измести хората в много сфери, както и че ще усъвършенства манипулациите до степен, която ще направи хората беззащитни пред тях.

"Ние първи в света одобрихме Закон за дигиталните услуги, който за първи път въвежда много ясни правила и дефинира отговорността на платформите по отношение на съдържанието и то не само на социалните медии, но и на всички големи платформи. А сега имаме и Закона за изкуствения интелект, който определя границите и предпазните мерки за тази технология, така че нейното използване да става по начин, основан на уважение към нашите права като граждани, нашите интереси и нашите ценности като общество. Вече се говори за европейския модел срещу други модели на глобалната сцена. И очаквам много други страни - не да копират, но да почерпят вдъхновение от модела, който създадохме", каза Драгош Туродаке, евродепутат, вносител на Закона за изкуствения интелект.

БНТ: Как ще защитите гражданите от манипулации чрез създаване на фалшиви видеа и фалшиви новини и други техники за манипулация, включително и на избори, на фона на наближаващите европейски избори?

Драгош Туродаке: Въвеждаме изисквания за прозрачност и отчетност за този тип приложения, които имат отражение върху информационния поток. Например, въвеждаме задължително обозначаване на съдържанието, създадено от ИИ, независимо дали е видео, аудио или текст, когато видим например - видео на политик, който казва нещо, ще знаем дали е създадено от алгоритъм с ИИ или е автентична информация.

Целта е да се намали влиянието на дезинформацията онлайн, която подкопава доверието на гражданите в демократичните процеси. Законът е основан на принципа на степенуване на риска и забраняване на моделите с екстремно висок риск.

"В забранената категория са приложения като SOCIAL SCORING - това е социална кредитна система, която се използва в Китай, за да дава точки на своите граждани и в зависимост от тях имаш или нямаш достъп до повечето блага, които ти се полагат като гражданин. Искаме ли това да ни се случи и на нас в ЕС? Отговорът е пределно ясен - не. Същото важи и за публичното наблюдение - искаме ли технология, основана на ИИ, да следи непрестанно това, което правим? За нас, европейците, нашето лично пространство е много важно, то е основно право в отношенията ни с държавата.Още един пример - за висок риск се приема, когато отиваме в банката и искаме кредит, и ако банката използва алгоритъм от ИИ, за да определя дали аз или вие сме надеждни, за да получим кредит или не, ние, като потребители, като граждани изискваме да се знае как тези алгоритми са обучени и какви инструкции са получили, дали сме били дискриминирани в начина, по който се вземат тези решения.

На фона на силните призиви на технологичните лидери и експертите за въвеждането на регулация на Изкуствения интелект, Европа единствена реагира с подобен закон, Съединените щати все още обсъждат варианти, а в Китай няма признаци за подобни усилия. Но целта е едновременно с правилата, да се насърчават и инвестициите и развитието на тази технология в ЕС,за да не се окаже, че сме първенци само по регулацията, без ползите за икономиката, които носи изкуственият интелект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неймар беше опериран успешно в Бело Оризонте
Неймар беше опериран успешно в Бело Оризонте
Българските национали по минифутбол отстъпиха на Азербайджан в четвъртфиналите на световното първенство
Българските национали по минифутбол отстъпиха на Азербайджан в четвъртфиналите на световното първенство