НОВИНИ

ООН и СЗО: Болницата "Ал Шифа" е "зона на смърт"

Съвместен хуманитарен екип откри масов гроб с повече от 80 тела

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:46, 19.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Съвместен хуманитарен екип на ООН и СЗО успя да посети болницата "Ал Шифа" в Газа. От съображения за сигурност международните представители са останали само час в сградата, но планират нови мисии в следващите часове.

Европейският първи дипломат Жозеп Борел заяви, че резолюцията на Съвета за сигурност, призоваваща за хуманитарни паузи в Газа, трябва да бъде приложена. Борел обсъди в катарската столица Доха въпроса за заложниците на "Хамас", след като по-рано разговори по темата проведоха лидерите на Франция, Катар и Египет.

"Зона на смъртта" - така екипът от здравни експерти и представители по сигурността и логистиката описва болницата "Ал Шифа". Следи от бомбардировки и обстрел и масов гроб пред входа, в който се смята, че са останките на 80 души.

В болницата остават 25 здравни работници и 291 пациенти. Сред тях са 32 бебета в критично състояние, двама в интензивно отделение и 22-ма на диализа. По данни на Световната здравна организация през последните два-три дни са починали няколко пациенти поради невъзможност лечебното заведение да функционира нормално.

Премиерът Бенямин Нетаняху защити военни действия на израелската армия в Газа и заяви, че в сегашната си форма палестинските власти не са способни да поемат управлението в анклава. И отрече да има сделка за заложниците на "Хамас".

"Няма предложение, няма сделка на масата, повече не мога да кажа. Искаме да върнем всички заложници. Полагаме максимални усилия, за да върнем много от тях, дори това да стане поетапно", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Белият дом също опроверга информация на "Вашингтон пост, че има споразумение между Израел и "Хамас" за заложниците, но подчерта, че усилената работа в тази посока продължава.

Палестинският лидер Махмуд Абас призова президента Джо Байдън да се намеси, за да спре израелската операция.

"Президент Байдън, обръщам се към Вас да спрете тази хуманитарна катастрофа, този геноцид срещу невинни хора", каза още президентът на Палестина Махмуд Абас.

Палестинските власти междувременно съобщиха за още 15 загинали палестинци при израелски бомбардировки в централната и южната част на Ивицата Газа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Мадрид: Сблъсъци между демонстранти и полиция
Протест в Мадрид: Сблъсъци между демонстранти и полиция
Румъния и Швейцария се класираха за Евро 2024
Румъния и Швейцария се класираха за Евро 2024