Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Илия Кузманов: СФС-МВР: Полицията отказва да е виновна за всичко в държавата

bnt avatar logo
от БНТ
22:14, 18.11.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Превиши ли полицията правомощията си и беше ли използван протестът феновете в политически план? В "Говори сега" темата коментираха заместник-председателят на полицейския синдикат Илия Кузманов и спортният журналист Николай Кръстев.

Илия Кузманов обясни, че от самото начало на протеста полицаите са били без щитове и каски, за да покажат, че охраняват мирен протест и дори са солидарни с каузата му:

"Ние сме фенове на същите отбори, полицията е българска, съответно е от разнородни градове на държавата. На мирен протест, една демонстрация от наша страна със свалени каски и жилетки, т.е. всичко показваше, че се охранява обществен ред, доколкото при едно такова събиране са възможни всякакви ситуации. Никакъв антагонизъм от страна на полицията".

В момент на непредизвикана агресия, прояви на вандализъм и масови безредици въпросът бие или не бие полиицята отпада, заяви той. Посочи, че водното оръдие се използва и в Европа и попита - по-добре ли е било да се тръгне с палки.

Извини се от името на синдикалната федерация за случаите, в които вероятно е проявено непровокирано полицейско насилие, но призова всички да бъдат внимателно проверени. Ситуацията много бързо се е прехвърлила на политическия терен и в момента се печелят дивиденти на гърба на полицията, смята Кузманов.

"Ние отказваме да сме виновни, за всичко в тази държава. В извратената действителност в която живеем, ние сме си изпълнили задълженията, може би по-лошо, може би по-добре, но в никакъв случай не сме биячите", заяви той.

Според спортния журналист Николай Кръстев Борислав Михайлов ще подаде оставка още следващата седмица.

"Поне такива са очакванията, има прогнози или по-скоро коментари и догадки. Така стана и през 2020 г. - на почивката на мача България - Англия влезе една група запалянковци, които започнаха скандирания на расова основа. На следващия ден Бойко Борисов и Красен Кралев поискаха оставката на Боби Михайлов и той си я подаде, а след промяна на политическата ситуация си я оттегли".

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди излязоха на пропалестински протести в редица европейски градове
Хиляди излязоха на пропалестински протести в редица европейски градове
Филип Кръстев: Трябва да надградим качеството на футбола
Филип Кръстев: Трябва да надградим качеството на футбола