Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Можем да приемем един разумен бюджет

bnt avatar logo
от БНТ
18:58, 21.11.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Можем да приемем един разумен бюджет и икономиката на България да продължи да расте в тези трудни години, когато Европа ще изпадне в рецесия. Това мнение изради в "Още от деня" депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

"Предотвратихме сценария с повишаването на данъците и бюджетът за 2023-а и 2024-а година е с допустимия 3% дефицит. Инфлацията спада, т.е. вървим в правилната посока. Не трябва да забравяме обаче, че времената са тежки".

Основните данъчни ставки няма да се променят, изключение е международният глобален данък, който още се обсъжда, поясни депутатът.

Когато започнеш да вдигаш основните данъчни ставки във времена, в които има отлив на инвеститори от Европа и се водят две войни, инвеститорите са страшно внимателни - отиват само там, където са сигурни, че ситуацията е стабилна, данъците не се променят често".

Димитров призова всички партии заедно да водят разговори за реформи. Като големи реформи посочи преминаването от руски към алтернативен газ, че от 1 януари 2025 г. прагът за регистрация по ДДС ще се увеличи на 166 000 лева.

Социалното подпомагане и енергийните помощи няма да бъдат на калпак, а само за бедните, заяви депутатът. По думите му за 12 години управление на ГЕРБ целенасочено не е създаван регистър на облагаемите и необлагаемите доходи на гражданите.

"10 млрд. лв. е много амбициозна капиталова програма Хубаво е, че има пари за инвестиции - те водят до растеж, ако се направят както трябва. Проектите обаче трябва да се подреждат по тяхната значимост и полезност, а не само по това дали има готовност за тяхната реализация".

ПП-ДБ категорично продължава да иска оставката на вътрешния министър, каза още Мартин Димитров. На протеста имаше полицаи, които превишиха правата си, бяха малтретирани невинни хора и не можем да оставим това без последствия, каза той.

"Един вътрешен министър в такава обстановка не може да бъде на кино, а трябва да бъде на терен. С анкетната комисия ще установим колко от полицаите са превишили правата си. Убедени сме, че повечето са спазвали буквата на закона, но тези, които са превишили своите права, трябва да понесат отговорност".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова стартира във Валенсия в сряда по обяд
Виктория Томова стартира във Валенсия в сряда по обяд
Димитър Илиев за БФС: Много се надявам разумът да надделее
Димитър Илиев за БФС: Много се надявам разумът да надделее