НОВИНИ

Делегация на ECOWAS кацна в Нигер за преговори

делегация ecowas кацна нигер преговори
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:35, 19.08.2023
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Делегация от западноафриканския блок ECOWAS пристигна в Нигер, за да търси мирно, а не военно решение, след като висши офицери от армията завзеха властта с преврат.

Делегацията, водена от бившия нигерийски президент Абдулсалами Абубакар, пристигна в столицата, ден след като военните ръководители на ECOWAS обявиха, че са готови да се намесят, за да възстановят сваления президент, предаде АФП.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) се съгласи да активира "резервни сили" като крайна мярка за възстановяване на демокрацията в Нигер, след като на 26 юли генерали задържаха президента Мохамед Базум.

Но общността заявява, че подкрепя диалога за преодоляване на кризата.

Предишна делегация на ECOWAS, ръководена от Абубакар, на 3 август се опита да се срещне с Базум и ръководителя на преврата, генерал Абдурахаман Тиани, но не успя.

Източник, близък до делегацията, заяви, че тя ще изпрати "послание за твърдост" на армейските офицери и ще се срещне с Базум.

От преврата насам той е държан заедно със семейството си в официалната резиденция на президента, като международната общност е все по-загрижена за условията, в които той и близките му живеят.

В петък, 18 август, председателят на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) и нигерийски президент Бола Тинубу заплашиха Ниамей с "тежки последици", ако новият режим допусне влошаване на здравословното състояние на Базум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милена Меразчиева донесе медал на България от световното първенство по авиомоделизъм
Милена Меразчиева донесе медал на България от световното първенство по авиомоделизъм
Късен гол измъкна Борусия Дортмунд срещу Кьолн на старта на сезона в Бундеслигата
Късен гол измъкна Борусия Дортмунд срещу Кьолн на старта на сезона в Бундеслигата