НОВИНИ

Дело-шамар: АЕЦ "Козлодуй" съди своя служителка за половин милион лева

Чрез Закона за достъп до обществена информация жената е разкрила нарушения в централата

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
17:48, 15.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

АЕЦ "Козлодуй" заведе дело за безпрецедентните половин милион лева срещу своя служителка, която е подала сигнал до държавните органи, че на територията на централата функционира незаконна поликлиника. Информация, до която медицинската сестра Наталия Станчева стигнала чрез искания по Закона за достъп до информация. Казусът предизвика реакция на неправителствени организации и граждани, които настояха министърът на енергетиката да вземе отношение по "делото-шамар".

Наталия Станчева работи от 20 години като медицинска сестра в атомната централа. Подава 70 заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистрирана поликлиника и нерегламентирано извършва медицински услуги на служителите.

"Достигнах до информация, която се оказа, най-кратко казано, притеснителна. Оказа се, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" съществува незаконно лечебно заведение, което се състои от 10 лекарски кабинета, клинична лаборатория и 24 часа медицински екип на самата площадка в непосредствена близост до пети реактор на АЕЦ "Козлодуй", който, с предмет на дейност производство на електрическа енергия се оказва, че предлага и медицински услуги с обявен ценоразпис. Това си е бизнес", казва Наталия Станчева.

За разкритията си Станчева получава наградата “Златен ключ” на Програма "Достъп до информация" през септември миналата година, а АЕЦ "Козлодуй" завежда дело за половин милион лева срещу медицинската сестра.

"Това е сума, която не мога да си позволя и да си помисля, че ще мога да изплатя до края на живота си", посочи тя.

Като безпрецедентен случай и дело тип "шамар" определи казуса адвокатът Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

Тази сутрин пред Министерството на енергетиката се събраха граждани, които настояха ресорният министър да вземе отношение по казуса.

"Ние настояваме категорично АЕЦ "Козлодуй" да оттегли този брутеален, грозен, вреден иск за нашата държава", каза Петър Кърджилов, Nuclear Transparency Watch.

"Абсурдно е АЕЦ "Козлодуй" да води такива дела, недопустимо е и трябва да има последствия не само с оттегляне на иска, а и с оттегляне на хора, които са решили да действат по този начин", коментира Борислав Сандов.

В позиция до "По света и у нас" от АЕЦ Козлодуй заявиха, че искът за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права и разпространение на невярна информация, е заведен от предходното ръководство на централата.

"Настоящото ръководство на АЕЦ „Козлодуй”, след като се запознае и анализира всички обстоятелства около случая, ще вземе решение, гарантиращо законните интереси и репутацията на Дружеството, както и в съответствие с добрите практики във връзка с достъпа до информация. В дейността си ръководството на АЕЦ "Козлодуй" убедено следва принципите на откритост и прозрачност и дълбоко уважава правото на служителите си и на гражданите да бъдат информирани".

От централата уверяват, че медицинско наблюдение и осигуряване се извършват при стриктно спазване на закона.

По темата работиха: Виктор Борисов, Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се върнат ли пленените от хутите и от сомалийските пирати български моряци?
Ще се върнат ли пленените от хутите и от сомалийските пирати български моряци?
ЦСКА 1948 и Добруджа завършиха 1:1 в контрола в Несебър
ЦСКА 1948 и Добруджа завършиха 1:1 в контрола в Несебър