НОВИНИ

Пореден опит за постигане на консенсус за председател на СОС

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:14, 15.01.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Продължават разговорите за избор на председател на Столичния общински съвет. Пореден опит в търсене на консенсус за избор на председател на СОС и формата на управление на столицата. И днес се проведоха разговори между политическите сили в местния парламент за постигане на споразумение.

Вече повече от два месеца местният парламент в столицата е без председател. Днес на поредна среща представители на ПП-ДБ, Спаси София, БСП, синя София в лицето на Вили Лилков и Карлос Контрера направиха опит да се разберат.

От ГЕРБ-СДС, ИТН и Възраждане не се явиха на срещата. Присъстващите са се обединили около това, че ротационен председател не е възможен вариант. Затова трябва да се фокусират върху избора на временен такъв. Надеждите са на 25 януари София да има избран председател.

Днес в 14:00 ч. трябваше да има среща на общинските съветници заради програмата за саниране, такава обаче няма да има. Но след срещата на някои от партиите стана ясно, че до края на седмицата кметът Васил Терзиев е поел ангажимент да представи рамката на бюджета на столицата.

"Видно е неумението за търсене на политически консенсус в ОС, тъй като на днешната среща формата не се промени. Не е намерен по-широк консенсус за разрешаване на ситуацията. Ние дойдохме на разговор и по важните теми за софиянците", заяви председателят на градската организация на БСП Иван Таков.

"По отношение на най-голямата тема избор на представител на СОС - нямаме конкретно лице, нямам съгласие как да бъде избрано това лице, но за нас беше важно, че се запази конструктивния тон", каза Борис Бонев от ПП-ДБ (Спаси София).

"И БСП се присъединиха и общо е мнението е че на 25 трябва да намерим решение - нашето предложение - избор на председател, временно до приемането на бюджета, структуриране на постоянните комисии според представителството", обясни Вили Лилков, Общинският съветник от "Синя София".

"Не изключвам никоя от политическите групи в разговорите", каза Карлос Контрера, Общински съветник и председател на ПГ "Патриоти за София".

Вижте повече в прякото включване на Цанка Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Браун: Трудно е да се справиш с непоследователността при съдийството
Майк Браун: Трудно е да се справиш с непоследователността при съдийството
Ситуацията в Червено море: Какво се случва с отвлечените моряци?
Ситуацията в Червено море: Какво се случва с отвлечените моряци?