НОВИНИ

Фермерски протести в Германия заради намалени субсидии и облекчения

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:07, 15.01.2024
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Германските фермери отново протестират. Днешната голяма демонстрация е кулминацията на седмицата на протести. Берлин беше блокиран, след като в града пристигнаха около 10 000 души от цялата страна с над 5 хиляди трактори и камиони. Подстъпите към Бранденбургската врата бяха затворени.

Земеделците са недоволни от рязкото повишаване на производствените разходи за торове, бензин, дизелово гориво и електроенергия, съчетано с ниските изкупни цени.Субсидията за по-евтиния аграрен дизел е в сила повече от 70 години. Първоначално тя трябваше да бъде отменена незабавно, но впоследствие правителството реши финансирането да отпадне постепенно в рамките на три години. Това предизвика бурни протести.

"Става въпрос за бъдещето на германското земеделие. Аз съм роден през 66-та, синът ми през 2003-та и в момента следва агрономство. Тук съм заради него и неговите приятели, за да протестираме, така че в бъдеще все още да имаме германска селскостопанска индустрия и да не внасяме всичко от съседните страни или Южна Европа, Южна Африка или Латинска Америка", каза фермерът Вернер Шуерман.

снимки: БТА

Министърът на финансите Кристиан Лиднер беше освиркан от протестиращите.

"Субсидиите за земеделския дизел няма да отпаднат веднага. Те ще бъдат намалени стъпка по стъпка през следващите години", каза Линдер.

Коалицията на канцлера Олаф Шолц бърза да финализира проектобюджета за 2024 година, отложен заради съдебно решение, което забрани разходването на 160 милиарда евро. Някои мерки засегнаха земеделците. Заради протестите правителството се отказа от плановете си за премахване на преференциалното третиране на данъка върху превозните средства за горското и селското стопанство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феликс Оже-Алиасим победи Доминик Тийм в зрелищен петсетов двубой от първия кръг на Australian Open
Феликс Оже-Алиасим победи Доминик Тийм в зрелищен петсетов двубой от първия кръг на Australian Open
Френският топскиор Алекси Пинтуро ще бъде опериран в началото на другата седмица в болница в Лион
Френският топскиор Алекси Пинтуро ще бъде опериран в началото на другата седмица в болница в Лион