НОВИНИ

Протестите в Германия: Защо местните фермери се страхуват за оцеляването на отрасъла си?

Анализ на Капка Тодорова, кореспондент на "Клуб Z"

bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 15.01.2024
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

В Берлин се проведе голяма демонстрация срещу плановете на правителството да намали субсидиите и да отмени някои данъчни облекчения за земеделските стопани. Протестите започнаха през декември и са предизвикани от усилията на правителството на канцлера Шолц да намали бюджетните разходи.

Това е вторият мащабен протест в рамките на две седмици, с който германските фермери зрелищно показват гнева си. На какво се основават страховете им за техния сектор и защо се стигна до толкова сериозен сблъсък с правителството в Берлин?

От седмица страната е блокирана от гневни земеделци, които излязоха с тракторите си и блокираха магистрали и градове. Днес над 10 000 от тях се събират в Берлин за протест. Причината за гнева им е спирането на субсидиите за селскостопански дизел.

Най-вероятно ще се стигне до споразумение с правителството. Ще сложи ли това обаче край на недоволството? По-скоро не.

Всъщност няма по-зависим от държавата отрасъл от селското стопанство, като това важи за цяла Европа, а не само за Германия. Фермерите разчитат до голяма степен на дъжавни субсидии, което спира иновациите и реформите в техния отрасъл. Но имат и причина да недоволстват - заради поллучаването на дъжавна помощ, те са затънали в бюрокрация. Държавата не само предписва стандарти за опазване на околната среда и хуманно отношение към животните, но и казва на фермерите кои пестициди все още могат да използват или как трябва да използват влачещи се маркучи за оборски тор.

Броят на законите и наредбите е почти невъзможен за проследяване, а многобройните промени са обезпокоителни за земеделските стопани. За тях е трудно да планират дългосрочни инвестиции в оборудване и производствени методи.

Към това се прибавя и поредицата от кризи, които принудиха Германия да санира бюджета си, за да спре да взима заеми. Наложи се да се отрежат мнгобройни субсидии, като тази за селскостопанския дизел. Тя все пак ще остане след протестите, но недоволството от държавата няма да спре, докато този отрасъл не започне да се реформира и да спре да зависи от държавни помощи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наследница на милиони преразпределя богатството си в австрийското общество
Наследница на милиони преразпределя богатството си в австрийското общество
Антонина Зетова преди евроквалификацията на волейболните националки до 18 години: Работихме много усилено
Антонина Зетова преди евроквалификацията на волейболните националки до 18 години: Работихме много усилено