НОВИНИ

След 13 години живот в България: Искат да екстрадират иранец, осъден на смърт в родината си

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:45, 15.01.2024
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

След 13 години живот у нас може да екстрадират иранец обратно в родината му, където го чакат смъртна присъда и над 70 удара с камшик. Мехран Давари е баскитарист на софийска рок група, има и постоянен адрес у нас. Преди 3 години се покръства и навсякъде се представя с християнското си име Стефан.

Вече пети ден Стефан, който все още се води с иранското си име Мехран Давари, е в бежанския център в Бусманци. У нас той идва през 2010 година, след като в Техеран участва в кървавите протести заради президентските избори година по-рано. Има и вторo провинение според режима - опитва се да спаси жена, бита от полицаите. С него разговаряме по телефона, какъвто едва от днес може да ползва.

"От 13 години се боря да съм част от българите, част от вашето общество, над 8 години имам трудов стаж, искам да докажа, че не съм паразит в тази общност и имам толкова много приятели. Не искам да се върна в моята страна и знам какво ме очаква. Всъщност съм сигурен, че ще ме екзекутират", разказва той.

У нас Мехран приема християнството и името Стефан, като според режима в Техеран това се наказва със смърт. Адвокатът му Диана Радославова също го нарича с българското му име и не разбира защо е задържан., при положение, че има и по-леки варианти. Повече от 10 пъти му е отказван статут на бежанец у нас, а днес тя подава поредната молба.

"Не са малко хората, които получават при първа, втора, трета молба за закрила отказ, и тъй като за тях опцията не е да се върнат в страната си на произход, ако автентично бягат и наистина имат основателен страх за преследване там, те остават в една лимбо ситуация, в която нито могат да останат, нито да бъдат върнати там. Фактът, че 13 години Дирекция "Миграция" не е могла да върне Стефан в Иран доказва това. Но има и един правен вакуум, празнота в българското законодателство, която не му дава никакъв друг легален път, по който той, въпреки че говори български език, той не може да се легализира. Той има вече история на преследване като опозиционер и сменена религия, неговото връщане в Иран е немислимо по всички правила на бежанското право", казва Диана Радославова, адвокат.

Гарант пред държавата за Мехран е Красимир Петров, създател на рок групата, в която свири иранският гражданин, но вече българин по душа. Запознават се преди две години, когато Красимир търси басист. Той се учудил от добрия му български.

"Той изглежда различен, от това, което си представяш, когато чуеш иранец. Той има вид на рок звезда. Той е завършил режисура в Иран, последният клип на групата е негово дело. Той вече обича България, аз го усещам този човек, той си е българин. 13 години е в България", казва Красимир Петров.

Сега на ход е Държавната агенция за бежанците, която има 14 дни, за да реши дали да регистрира молбата му, а ако това стане, ще напусне центъра в Бусманци и ще се върне в дома си, за който плаща наем. В отговор за БНТ от там заявиха, че предстои да се разгледа новата му молба, а предишните са били отхвърлени тъй като не отговаря на условията за предоставяне на статут.

"Иранецът Мехран Давари е имал няколко производства в Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Всички от тях са отхвърлени, тъй като чужденецът не отговаря на условията за предоставяне на хуманитарен или бежански статут".

Има и петиция в защита на иранеца. А докато се вземе решение групата чака своя Стефан отново да свири на китарата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив прочуват колко ще струва референдум за съдбата на Альоша
В Пловдив прочуват колко ще струва референдум за съдбата на Альоша
В лагера на Марица Пловдив вярват във възможностите си преди мача с Вашаш
В лагера на Марица Пловдив вярват във възможностите си преди мача с Вашаш