НОВИНИ

Нестандартна акция: Мъже бръснат брадите си за благотворителност

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 15.01.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Нестандартна благотворителна акция събира средства за деца в нужда. Мъже публично се разделят с брадите си, които са отглеждали с години, ако се събере определена сума за лечението на дете. И оказва се, това действа.

Петър Адамов решава да се пошегува с приятелите си и ги пита колко пари биха дали, ако на живо във фейсбук си обръсне брадата, която вече 12 години поддържа.

"Естествено, уточних, че всички евентуални постъпления ще отидат за благотворителност, но в първия момент не вярвах, че това нещо може да доведе до това, което всъщност доведе. Същата вечер от един приятел постъпиха първите 100 лв. След това до края на вечерта станаха 200, на другия ден бяха 400 и нещо и така всеки изминал ден сумата растеше все повече и повече", каза Петър Адамов.

И стига до 16 000 лв. Петър веднага намира и кауза: 5-годишната Никол от Варна, която страда от тежка форма на левкемия. А примерът му, освен че събира много пари, намира и много последователи. Няколко мъже от Бургас също са готови да се разделят с брадите си, ако съберат 10 000 лева.

Мартин Пенчев: Мисля, че мога да се разделя и с брадата, и с косата. Тоталната липса на местно и национално ниво за всякакъв вид социалност и грижа за хората се явява катализатор за обществото да мисли какви ли не прийоми, за да може да помага на хора в нужда.

Красен Парушев: Това е една благородна кауза и хората трудно могат да си представят какво е да гледаш дете или изобщо човек с проблеми.

А каузата на бургазлиите е 10-годишният Мартен, който е с аутизъм. Нуждае се от между 4 и 6 вливания на стволови клетки, всяка от която струва между 10-12 000 долара.

"Изключително съм благодарна за това, което решиха на направят за Марти. Той вече има 3 вливки със стволови клетки. С всяка една вливка виждаме малък напредък, за съжаление обаче, трябва едно продължително време да се направят, за да има по-сериозен резултат. Борбата ни е той да бъде самостоятелен, един ден, когато нас ни няма", посочи Деница Владева, майка на Мартен.

А борбата на бургаските мъже е до седмица да успеят да съберат нужната сума за лъчезарния Марти.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В лагера на Марица Пловдив вярват във възможностите си преди мача с Вашаш
В лагера на Марица Пловдив вярват във възможностите си преди мача с Вашаш
Георги Градев ще се кандидатира за президент на Българския футболен съюз
Георги Градев ще се кандидатира за президент на Българския футболен съюз