НОВИНИ

Кабинетът след ротацията: Денков и Габриел ще имат водещата роля при определяне на състава

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:20, 15.01.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще имат водещата роля при определяне на състава на правителството след ротацията. След това списъкът им ще бъде предоставен за обсъждане на парламентарните групи на некоалицията. Това коментираха Николай Денков и Мария Габриел пред журналисти днес. Те отговориха и на критиката на вицепрезидента Илияна Йотова, че правителство е Б отборът на България, защото всичко се решава в Народното събрание.

Съгласие за това кой и как ще определя състава на бъдещия кабинет след ротацията е било постигнато на срещата с лидерите от партиите в некоалицията, обясни премиерът Денков. Промените ще бъдат минимални и само там, където има сериозна необходимост.

"И ние с г-жа Габриел ще имаме водещата роля при определянето на състава и това е нормално, защото в крайна сметка ние ще работим с тези министри", каза Николай Денков - министър-председател.

Според Денков, здравният министър Хинков е прибързал с думите си, че няма да остане на поста си след ротацията. Призна обаче, че натискът върху министрите е тежък, а критиките често са несправедливи, включително и от президентството:

"Така, че е добре да си дадем сметка, че тези хора работят в полза на държавата, на бизнеса и ако непрекъснато ги натискаме в някаква посока, това да си вършат работата и от това полза няма."

Денков определи като "абсолютно неадекватна" тезата на вицепрезидента Илияна Йотова от вчера, че правителството е Б отборът, защото А отборът е парламента, където се взимат всички решения.

На думите на Йотова отговори и вицепремиерът Мария Габриел:

"България е парламентарна република и всички виждат че има работещ парламент, видимо е също, че има устойчивост и предвидимост в страната, защото изпълнителна и законодателна власт работят, говорят си и споделят общи приоритети. И ако да - това е отборът на България, който споделя общи ценности и отбелязва общи резултати заедно в парламента и в изпълнителната власт - това е начинът, по който виждам аз страната."

снимки: БТА, БГНЕС

На въпрос готова ли е вече с екипа си след ротацията, тя отново подчерта че с акад. Денков са на една и съща позиция, че разговорите тепърва предстоят, защото ще бъде направена оценка на работата на всеки министър и на изпълнението на заложените задачи в управленската програма:

"Аз няма да казвам нито имена, нито каквито и да било индикации, защото в този момент трябва да дадем на всеки министър да върши своята работа, включително и аз да върша своята като външен министър."

Работата по оценката на министрите и състава на бъдещия кабинет реално вече е започнала, стана ясно от думите на Денков и Габриел.

По темата работиха: Ирина Цонева, Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство на синоптиците от НИМХ и на служители от градския транспорт в София (ОБЗОР)
Недоволство на синоптиците от НИМХ и на служители от градския транспорт в София (ОБЗОР)
Маскирани стреляха в жилищен блок в София - според съседите е опит за сплашване
Маскирани стреляха в жилищен блок в София - според съседите е опит за сплашване