НОВИНИ

Ангелин Цачев, ЕСО: Внасяме ток от чужбина заради липсата на конкурентни базови мощности

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 15.01.2024
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Когато цената на електрическата енергия е по-ниска извън нашата страна, нормално е тя да бъде внесена", заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор в "Още от деня". Той коментира защо се налага страната ни да внася ток.

"Цената на тока през последните години до голяма степен се обвърза с цената на природния газ. В последните 10-12 години и в съседни държави, както и в по-голямата част от страните в ЕС бяха изградени газови мощности, които ползват газ като алтернативно гориво", посочи той.

Според изпълнителния директор на ЕСО не само липсата на газови мощности, липсата на конкурентни базови мощности е основната причина да внасяме ток от чужбина.

"Дали тези мощности работят на газ или произвеждат енергия от ядрено гориво, това няма никакво значение. Въпросът е колко тези мощности са конкурентни в общия европейски общоенергиен пазар", поясни Ангелин Цачев.

Най-евтината енергия е произведената от възобновяемите мощности, след това е енергията от ВЕЦ, следват ядрените мощности, газовите централи поне на този етап, най-скъпа е от въглищните централи поради голямото колическво въглеродни емисии, които те заплащат за всеки произведен мегават час ел. енергия.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Градев ще се кандидатира за президент на Българския футболен съюз
Георги Градев ще се кандидатира за президент на Българския футболен съюз
Българският съдия по тенис Стефан Миланов е наказан за 16 години заради корупция
Българският съдия по тенис Стефан Миланов е наказан за 16 години заради корупция