НОВИНИ

Делян Добрев, ГЕРБ: Новият шеф на "Булгаргаз" търгува газ през бившия си работодетел, схемата се повтаря и в НЕК

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
10:16, 01.05.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Сметките за парно през следващия отоплителен сезон ще скочат с близо пет пъти, прогнозира депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев в "Денят започва с Георги Любенов".

Той отправи обвинения към правителството, че чрез действията си, оскъпяват газа у нас като връщат посредниците. По думите на Делян Добрев новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов търгува синьо гориво чрез бившия си работодател.

"Един частен търговец на газ си слага директора като директор на държавното дружество. И от деня, в който този директор поема поста, той започва да си търгува със старата си фирма. Държавата сама трябва да си купува газа, а не през посредници. Ама ако си купува сама газа, големият производител няма как да даде комисионни. Докато, ако е някой посредник, надува цената с колкото си решат и ще ви кажа колко е това надуване - цената от "Газпром" беше за месец май 75 евро, сега ще го купуваме газа между 100 или 105 евро. За 2 млн. мегаватчаса това е близо 120 млн. лв. само за май", каза Добрев

По думите му същата схема се повтаря и в Националната електрическа компания.

"Вчера разбрахме, че в петък следобед са сменили директора на НЕК и познайте кого са сложили - един търговец на ток. Мартин Георгиев, който е дълги години търговец на ток, става директор на НЕК - това е все едно да пуснете вълка в кошарата", каза Добрев.

В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" бившият енергиен министър посочи, че не е вярно, че липсва решение на МС за отказ от плащането в рубли към Русия и подчерта, че представителите на БСП също са гласували в полза на това. Той обвини управляващите, че говорят за борба с инфлацията, а действат в обратна посока.

"Министерски съвет говори за антикризисни мерки, което е да намалиш цената на тока и газа, а не да ги увеличиш. От днес бизнеса няма да получава компенсации за тока - това е с 35 - 40% цена нагоре. Газът скача с 35% - за каква борба с инфлацията говорим?"

Делян Добрев заяви, че ГЕРБ при никакви условия не би управлявал заедно с "Продължаваме промяната". Според него БСП няма да изпълни заканите си да напусне коалицията, ако парламентът реши да предоставим военна помощ на Украйна.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал: Ще съм готов за "Ролан Гарос"
Рафаел Надал: Ще съм готов за "Ролан Гарос"
Анчелоти и Марсело с впечатляващи рекорди след титлата в Ла Лига
Анчелоти и Марсело с впечатляващи рекорди след титлата в Ла Лига