Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Драгомир Стойнев,БСП: Призовавам към разум за военната помощ за Украйна, заявките на БСП не трябва да се подценяват

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
09:06, 01.05.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Заявките на БСП не трябва да се подценяват и аз апелирам към коалиционните ни партньори и към опозицията да проявят разум по въпроса с предоставянето на военна помощ на Украйна".

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Той не отговори конкретно на въпроса дали социалистите ще напуснат коалицията, ако народното събрание одобри военна помощ за Украйна. Изказа обаче, лично мнение, че правителството може да бъде съборено по-скоро заради темата със Северна Македония.

Минчев свиква извънредно заседание на НС заради газовата криза и военната помощ за Украйна

"Как ще реагира БСП, ще видим на 4 май, но наистина това (одобряването на военна помощ б.р.) би било тежка стратегическа грешка. Това оръжие кой ще го плати, ако го подарим? Говорим за около милиард - милиард и повече лева, които, особено в момента, са ни много необходими. От БСП заявяваме твърдо и категорично, че сме против България да изнася оръжие за Украйна. Нямаме и точка в коалиционното споразумение за това. Това е наш геополитически избор. За нас е важно да има мир, а не да се готвим за война, защото положението е много трудно. Нека да се успокоим и нека големите институции да си подадат ръка, а не да си говорят през медиите", каза Стойнев.

Големите и богати държави снабдяват Украйна с високотехнологично оръжие, а ние сме избрали да им предоставим хуманитарна помощ и убежище, допълни той. Стойнев подчерта, че България не изнася директно оръжие за Украйна, но търговските договори не могат да бъда прекратени и когато доставките пристигнат в Словакия или Полша, е тяхна работа дали оръжието ще бъде подарено на Украйна.

По думите на Драгомир Стойнев правителството трябва да подпомогне бизнеса в новата ситуация с газовите доставки и очакваните нови цени като замрази цената на синьото гориво и поеме разликата в стойността му.

"Че ще бъде по-висока цената, ще бъде. Правителството е длъжно да подпомогне българския бизнес, а бизнеса иска продължаване на преговорите с "Газпром" и замразяване на цената на синьото гориво. А когато Европейският съюз вземе общо решение за газа от Русия, тогава трябва да се съобразим с него", изтъкна той.

Стойнев допълни, че към момента не му е известно да има европейска държава, която да е платила по новия руски метод, но се говорело че има 4 - 5 държави, които са готови на това. Уточни обаче, че плащането в рубли не значи, че ще се запази старата цена на газа, защото тогава стойността ще зависи от валутните курсове при превалутирането и може и по-скъпо да излезе.

"Когато има санкции, е нормално да има и контрасанкции и трябваше да сме подготвени. Но може би самото правителство трябваше да вземе решение да плаща ли в рубли или не. Такова решение на Министерски съвет няма. Ако в Европейския съюз всички държави решат да не плащат в рубли, е нормално и ние да не плащаме в рубли", заяви Стойнев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Анчелоти и Марсело с впечатляващи рекорди след титлата в Ла Лига
Анчелоти и Марсело с впечатляващи рекорди след титлата в Ла Лига
Кирил Петков: Във време на изпитания най-важно е обединението и стремежът сам да чертаеш съдбата си
Кирил Петков: Във време на изпитания най-важно е обединението и стремежът сам да чертаеш съдбата си