НОВИНИ

20 души бяха евакуирани от Азовстал, Зеленски с призив към руските войници

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:17, 01.05.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Европа
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна на руски език към руските войници с призив да се откажат да се бият в Украйна. По думите му, техните командири ги лъжат и много добре разбират, че хиляди от тях ще загинат и ще бъдат ранени.

На този фон от Мариупол дойдоха съобщения за евакуация на цивилни граждани. 20 души са били евакуирани от завода "Азовстал" в Мариупол. Зам.-командирът на полка "Азов" разказва как е протекла операцията.

"Цяла нощ врагът бомбардира мястото, нанасяйки нови разрушения и щети. Прекратяването на огъня трябваше да започне в 6.00 ч. сутринта, но се случи едва в 11.00 часа. Оттогава, наистина, и двете страни спазваха режима на мълчание. Конвоят за евакуация пристигна в 6.25 ч.", разказа Святослав Паламар, зам.-командир на полк "Азов".

Според украинските власти в стоманодобивния завод се намират около 1000 души, включително 600 ранени.

"В 19.40 ч. прехвърлихме 20 цивилни на уговореното място. Те са жени и деца. Надяваме се, че ще бъдат отведени според уговорката в Запорожие, в територия, контролирана от Украйна", допълни Паламар.

В Киев се проведе протест с призив към международните лидери да помогнат за откриването на хуманитарни коридори и извеждането от Мариупол на техните съпрузи, синове и братя.

"Не знам дали е жив, но ще стоя тук, докато Мариупол не бъде освободен. Мой дълг е заради сина ми. Той защитава родния ми град и цяла Украйна", споделя Людмила, майка на украински войник в Мариупол.

Представители на ООН са в Маруипол, за да преговарят за евакуирането на блокираните в завода хора. Руски агенции съобщават за извеждането от комплекса на 25 цивилни, включително шест деца. Западни медии не могат да потвърдят информацията, както и дали става дума за една и съща евакуация.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачка в Гърция: Няма да работят фериботи и кораби
Стачка в Гърция: Няма да работят фериботи и кораби
Атлетик Билбао се доближи до евротурнирите след успех над Атлетико Мадрид
Атлетик Билбао се доближи до евротурнирите след успех над Атлетико Мадрид