НОВИНИ

Делян Добрев и Венко Сабрутев се скараха за цената на газа заради "Чирен"

Николай Минков
от Николай Минков
13:15, 15.12.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
делян добрев венко сабрутев скараха цената газа заради чирен
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Има опасност цената на газа драстично да скочи, ако скъпите количества нагнетено синьо гориво в Чирен, закупени през лятото от посредниците на "Продължаваме Промяната" над 250 лв. за мегават бъдат изкарани на пазара при дефицит", заяви след заседание на енергийната комисия нейният председател Делян Добрев от групата на ГЕРБ-СДС.

Той посочи още, че принципът купуваш евтино през лятото и нагнетяваш запаси в хранилището, за да не се налага да купуваш скъп газ през зимата, е нарушен от предишните управляващи. Добрев припомни, че количествата в Чирен са с близо 30% по-скъпи от сегашните цени.

Венко Събрутев от "Продължаваме Промяната" не се съгласи и заяви, че ако държавата в лицето на служебния кабинет си върши добре работата и осигурява доставки на евтин газ, не се налага да се черпи от "Чирен" и тогава скъпият там газ няма да увеличи цената на микса на синьото гориво. Според него Министерството на енергетиката не се справя със задачата да осигурява доставки на приемливи цени и това показва поисканата с 40% по-скъпа цена от "Булгаргаз" за януари, при положение, че се наблюдава значително по-ниско увеличение на борсовите пазари.

Рамадан Аталай заяви, че държавата е нямала избор и е била длъжна да нагнети количества в празното хранилище Чирен на висока цена, но това в момента се отразява на цената на микса, по който топлофикациите купуват синьо гориво.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков отпадна в квалификациите в Кареца
Радослав Янков отпадна в квалификациите в Кареца
Тримата български представители не завършиха в първия манш в Обереген
Тримата български представители не завършиха в първия манш в Обереген