НОВИНИ

Демерджиев: Не очаквайте масови чистки в МВР

живо сред приоритетите мвр борба купения вот пътната безопасност битовата престъпност
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 08.08.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Министър на вътрешните работи Иван Демерджиев представи екипа си, както и приоритетите в дейността на МВР в мандата на служебното правителство. Демерджиев представи заместниците си: Моника Димитрова, Венцислав Катинов и Емил Ганчев. И тримата с богата професионална биография.

Основен приоритет на служебния министър ще бъде продължаване на борбата с купения и корпоративен вот по време на организацията на изборите, както да се проведе законосъобразно този процес и да се обезпечи правото на глас на гражданите, без да е повлияно от порочните практики.

"Ще надградим, ще дадем всичко от себе си, за да уличим лица, които осъществяват тези практики и да ги изправим пред правосъдието", каза той.

Следващ приоритет е борбата с пътната безопасност. Ще се въведе комплекс от мерки, ще се разработи цялостна стратегия, която да даде резултати, както в кратки срокове, така и в дългосрочен план. Ситуацията е доста тежка и иска бързи, категорични и трайни мерки, каза той. В екипа е привлечен специалист по пътна безопасност. Ако времето стигне, може да се въведат и законодателни промени в тази посока.

Ще се проведат и действия срещу битовата престъпност. "Отчитаме слабости в превенцията", каза Дерменджиев. Вече са създадени съответните указания за мерки и действия по места, които целят констатирането на тлеещи конфликти и вземане на превантивни мерки те да не ескалират. В тази връзка ще се проведат и акции по установяване и отнемане на незаконно придобито оръжие.

МВР ще са безкомпромисни в борбата с контрабандата, ДДС измамите и разпространението на наркотични вещества. Акцент ще е срещу лицата, разпространяващи наркотици близо до българските училища. Ще се вземат мерки да бъдат изтласкани далеч от училищата.

"Запознахме се със ситуацията в МВР, установихме проблемите, които пречат на служителите успешно да изпълняват функциите си и ще направим всичко необходимо да решим тези проблеми, но ще бъдем изключително взискателни към тези служители и безкомпромисни към всякакви закононарушения, допуснати от тях", каза Демерджиев.

Потвърди, че се извършват проверки за сигнали за полицейско насилие в Козлодуй. Няма краен резултат от проверките. "Основаната цел е не само да бъдат санкционирани полицейски служители, но така да моделираме системата, че тя да не допуска подобни прояви", каза министърът на вътрешните работи.

"В никакъв случай не очаквайте масови чистки в МВР, както се тръби. Вероятно ще има смяна на хора, но само тогава, когато сме убедени, че това се налага, за да се оптимизира работата на структурата", уточни Демерджиев.

Предстои работа във връзка с Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост.

Причината държавата и държавността да се върне на ГКПП "Капитан Андреево" са действията на полицията, добави още той.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще участва с шестима лекоатлети на Европейското първенство
България ще участва с шестима лекоатлети на Европейското първенство
Близо 2 кг контрабандни златни накити задържаха на "Капитан Андреево"
Близо 2 кг контрабандни златни накити задържаха на "Капитан Андреево"