Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Демерджиев пред депутатите: Парите, които печелят каналджиите, са много повече от налаганите им глоби

от БНТ
15:08, 24.11.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
живо демерджиев депутатите парите печелят каналджиите повече налаганите глоби
Слушай новината

Криминалният контингент все повече се пренасочва към каналджийството като доходоносен тип дейност с по-ниски наказания. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на изслушване пред вътрешната комисия в парламента.

"Лицата, залавяни за трафик на мигранти по магистралите, се освобождават на следващия ден и заради това се налага увеличаване на наказанията предвидени сега в НК", заяви министър Демерджиев пред ресорната парламентарна комисия.

Той изтъкна, че тактиките на каналджиите за превоз с луксозни коли се променят постоянно - превозват се малки групи хора, които се качват на 30 км. от границата като каналджиите масово не се подчиняват на полицията да спрат и се движат с висока скорост.

"МВР се опитва да противодейства адекватно, но няма коли които да се движат с 240 км", заяви вътрешният министър.

Според него до гонките на полицията с мигранти се стигало по изключение.

Демерджиев напомни, че около 5% от разследванията за трафик на мигранти завършват с ефективна присъда, а половината от досъдебните производства приключват с глоби. Той призова депутатите да разгледат внесените законопроекти, предвиждащи по-сурови наказания за трафика на хора. По казуса има два проекта - на МВР и на "БСП за България.

"Парите, които се печелят от този вид дейност, правят глобата неефективна. Правоохранителните органи третират тази дейност като такава с по-малка обществена опасност, но това не е така. Единственият начин е да приравним наказанията с тези в другите държави, за да няма поток от чужденци, които да идват у нас, за да се занимават с тази дейност", заяви Демерджиев.

Той поиска и допълнителни средства за охрана на границата за бронежилетки, прибори за нощно виждане. Поискана е и помощ от ЕК.

Стартирани са обществени поръчки и вече са готови новите облекла за Гранична полиция. Предстои да бъдат раздадени на личния състав.

Създадена е двустранна комисия с Турция за преодоляване на проблема с мигрантите.

Министърът на вътрешните работи отчете, че откакто е на власт, служба "Вътрешна сигурност" експлоатира 28 броя специални-разузнавателни средства при едва 8 за миналата година. Това, според Демерджиев, е дало резултат – има отстранени или преместени служители на МВР и най-вече "Гранична полиция".

Бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски призова Демерджиев да направи справка дали заместник-директор в Главна дирекция на МВР съдейства на трафика на мигранти. Демерджиев обеща да провери всички заместник-директори на главни дирекции в МВР.

След изслушването министър Демерджиев говори пред журналисти в кулоарите:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Футболен оракул от Пловдив прогнозира без грешка мачовете от Световното първенство в Катар
Футболен оракул от Пловдив прогнозира без грешка мачовете от Световното първенство в Катар
Гледайте Португалия - Гана от 18:00 ч. НА ЖИВО на bntsport.bg
Гледайте Португалия - Гана от 18:00 ч. НА ЖИВО на bntsport.bg