НОВИНИ

Демографски сценарий: До 2090 г. населението на България ще бъде под 5 млн. души

хора София
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:16, 14.11.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

До 2090 г. населението на България ще намалее до 4 915 423, или под 5 милиона. Това показват данни от първия сценарий на Националния статистически институт, който се определя като реалистичен и е съобразен с нормативните изисквания на Европейския съюз за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки, сочи справка в НСИ.

Днес Статистическият институт публикува актуализирана прогноза за населението до 2090 година. Демографските прогнози (перспективни проекции на населението) са формални пресмятания, които се извършват, при условие че са възприети определени предположения за бъдещото развитие на раждаемостта, смъртността и миграцията, посочват от НСИ. Те дават представа за възможното бъдещо развитие на населението през прогнозирания период.

Прогнозата е разработена до 2090 г., като са ползвани данни за броя на населението, броя на живородените и починалите, броя на заселените и изселените. Населението е разпределено по пол и възраст за всяка година от периода. Използват се три различни сценария за проекциите на населението в зависимост от очакваното социално-икономическо развитие на страната.

Другите два сценария са разработени при хипотезите, че демографското развитие ще протича при благоприятни и съответно при неблагоприятни социално-икономически процеси в страната. В първия случай населението на България до 2090 г. ще е 5 100 943 души, а при втория - 4 790 139 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Йовчев подкрепя кампанията на ММС “Спортът е за всички”
Йордан Йовчев подкрепя кампанията на ММС “Спортът е за всички”
Част от улица "Оборище" в София става пешеходна зона
Част от улица "Оборище" в София става пешеходна зона