НОВИНИ

Демонстрации в Гърция срещу закон за протестите

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:38, 10.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Хиляди излязоха на протести в Атина и 40 други градове срещу нов закон за митингите, стачките и демонстрациите. В гръцката столица се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция.

Нови разпоредби в Гърция предвиждат ограничения за обществените протести, за да не се пречи на уличното движение и търговската дейност. Затова стачките и демонстрациите ще са по-малобройни и на по-малко пространство.

Освен това полицията ще има право да забранява определени събития - включително контрапротести, от съображения за сигурност. Законът получи одобрението на парламента на фона на бурни протести, коктейли "Молотов" и сълзотворен газ.

"Законът лишава хората - работещите и младите, от правото да се борят", казва един от протестиращите.

"Така няма да можем да изразяваме мнението си за строгите икономии", допълва друг.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис обаче е категоричен, че новият закон гарантира и защитава свободата на публично изразяване.

"Свободата на всеки да може да отиде до болницата, на работа, вкъщи, да се разхожда с децата си е също толкова ценна, колкото и свободата да протестира. При демокрацията правата на едни не трябва да нарушават правата на други", заяви Мицотакис.

Опозицията обвини правителството, че се страхува от социални реакции. Организацията "Амнести Интернешънъл" също изрази сериозна загриженост заради новия закон. Проучване на телевизия Скай сочи, че 56% от запитаните подкрепят допълнителни правила за протестите, а 33 на сто са против.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служител на пресслужбата на Меркел, заподозрян в шпионаж
Служител на пресслужбата на Меркел, заподозрян в шпионаж
Мирен протест в Белград
Мирен протест в Белград