НОВИНИ

Ден на отворените врати в библиотеката в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 11.05.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Днес, по стар стил, честваме празника на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура. Освен това отбелязваме и Деня на библиотекаря. По този повод Регионалната библиотека в Благоевград подарява безплатни карти на всички желаещи през цялата седмица, а през месеца ще има и различни инициативи, свързани с празника.

Безплатни карти по повод празника се подаряват вече от няколко години в Регионалната библиотека, а желаещи да се възползват не липсват.

"За една година по повод и на тези отворени врати броят на читателите се е увеличил доста, примерно за една година имаме 8000 записани нови читатели", каза Емилия Малешевска, която е завеждащ отдел читални, справочен и отдел Изкуство в библиотеката.

Регионалната библиотека в Благоевград е една от 11-те най-големи в страната. Фондът ѝ се обновява често, тъй като всяка година библиотеката кандидатства и печели проекти на стойност 25 000 лв., с които закупува нови издания.

"Освен това имаме дарения, както и покупка, отделно библиотеката е депозитна от 1954 година, тоест, всяка една книга, издадена в България с издание, тираж над 300 броя, се подарява на единайсетте най-големи библиотеки в страната", обясни Малешевска.

Въпреки пандемията много хора продължават да взимат книги и да посещават библиотеката.

"Страхуваха се в началото, заявяваха книги по телефона или на уеб страницата ни, но най-често по телефона и съответно, каквото си поръчваха, им се доставяше по домовете, стига в момента да беше налично", допълни тя.

"Аз много обичам да чета, тука има изключително голямо разнообразие и много голяма литература от всякакви жанрове, така че мога да си избера нещо, което ми хареса и да прочета", коментира Лъчезар Стоматов.

"Защото купуването струва пари, хората в днешно време нямат чак толкова много пари, освен това мисля, че е по-приятно и по-удобно и за очите дори, да се чете на книга, отколкото да е на екрана", каза Маргарита Терзийска.

Най-редовните посетители на библиотеката в града остават учениците и студентите, тъй като тук предлагат писмени библиографски справки по различни теми.

"В момента си взимам книги по журналистика, тъй като пиша дипломна работа", каза Аксеня Ангелова.

"Това ни е една такава опция, която другите библиотеки още не я предлагат, защото те идват с темичката, без литература и ние по темичката им издирваме литература, като книги, като статии”, обясни Емилия Малешевска.

Освен добре познатите вече противоепидемични мерки, всички книги в регионалната библиотека се дезинфекцират със специална машина с UV-лампи, която унищожава 99,9% от познатите патогени и вируси.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Нешев, ПСС, за инцидента с Каролев: Късно дойде сигналът при нас, теренът също бе доста труден
Емил Нешев, ПСС, за инцидента с Каролев: Късно дойде сигналът при нас, теренът също бе доста труден
Недостиг на местата в яслите в Русе
Недостиг на местата в яслите в Русе