В САЩ разрешиха ваксинирането с "Пфайзер" на юноши между 12 и 15 години

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:26, 11.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Американските регулатори разрешиха използването на ваксината "Пфайзер" и "Байонтек" при непълнолетни от 12 до 15 години. Решението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на Съединените щати ще разшири обхвата на ваксинационната кампания в страната. Две други ваксини - на "Модерна" и "Джонсън и Джонсън", също са одобрени, но за лица над 18 години.

В САЩ определиха като важна стъпка в борбата с пандемията прилагането на ваксина срещу COVID-19 при непълнолетни. Досега препаратът на американската фармацевтична компания "Пфайзер" и германския ѝ партньор "Байонтек" беше разрешен при хора над 16 години, но вече долната възрастова граница е 12 години. Това е първата ваксина в страната, получила одобрение за тази възрастова група.

"Знаем, че това е голяма стъпка за нашата страна. Ваксинирането на по-младата част от обществото ни доближава до връщането към някаква нормалност и към края на пандемията. Сега родителите и настойниците могат да си отдъхнат с увереността, че решението на нашата агенция е на базата на задълбочен преглед на всички допустими научни данни, с които разполагаме за всички ковид ваксини", заяви д-р Джанет Уудкок от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ.

Ваксината ще бъде на разположение за извънредна употреба при непълнолетните от четвъртък. Повечето деца прекарват леко ковид или изобщо нямат симптоми. Американските педиатри са на мнение, че са възможни бъдещи усложнения дори при леко прекарана инфекция.

"Има по-висок риск, ако детето ви се зарази с ковид - дори да няма симптоми, да получи усложнения като миокардити, каквито наблюдаваме при деца спортисти. Проблемите може да се появят от 6 до 12 месеца след инфекцията и да станат предпоставка за сърдечни заболявания в зряла възраст. При ваксината нещата изглеждат чудесно - наистина изглежда, че е много безопасна и ефикасна", коментира педиатърът от Тексас д-р Виктория Риджън.

Педиатрите в САЩ все пак са наясно, че предстои много работа - най-вече да убедят родителите, че имунизацията е безопасна.

"Съществува група хора, които може би не са изцяло противници на ваксините, но които може би се колебаят. Именно към тях трябва да насочим времето и енергията си. Ще имаме успех, ако ги спечелим", смята педиатърът от Уисконсин д-р Джоузеф Макбрайт.

Смята се, че имунизирането на 12-15-годишните ще предотврати разпространението на коронавируса и че е стъпка към безопасното връщане на децата в училище и в спортната зала.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
За намаляване на напрежението в Йерусалим призоваха ЕС, САЩ и Великобритания
За намаляване на напрежението в Йерусалим призоваха ЕС, САЩ и Великобритания
Кои ще са служебните министри?
Кои ще са служебните министри?