НОВИНИ

Деница Сачева: Над 61 600 са безработните от началото на извънредното положение

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 08.04.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Към днешна дата 61 644 лица са подали заявления като търсещи работа. Това са безработни лица, освободени от работа в България, хора, които са се завърнали от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи. Данните обяви социалният министър Деница Сачева.

32 341 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица. 9830 са си намерили работа от началото на извънредното положение до момента.

В този момент само за последните 20 работни колегите са обработили над 103 00 различни заявления.

Всички срокове действат автоматично и се удължават автоматично до края на извънредното положение. Не е нужно хората да идват в службите, не губят своите възнаграждения.

Среднодневно колегите от Бюрата по труда в цялата старана трябва да обслужват около 4000 души.

Говорихме с Младен Маринов във всички областни градове ще бъдат изпратени от служба "Полиция", за да помогнат за реда в опашките.

Открихме и допълнителни офиси, за да могат да се обслужват бързо хората.
Всички документи могат да бъдат подавани електронно и по пощата.

Към момента 15404 са отпуснатите обезщетения. Средният размер на отпуснатите обезщетения е около 650 лева.

Работниците, които са в неплатен отпуск, поради свиване на дейността не техните предприятия, биха могли да работят на втори трудов договор и да бъдат наемани от други работодатели.

Всички, които се включат и работят в селското стопанство в този период и в рамките на 90 дни през цялата година могат да получават едновременно както своите обезщетения, така и възнаграждение за труда си в селското стопанство.

С промените в Закона за извънредното положение дадоха облекчение договорите могат да бъдат за целия период, за който е наето лицето.

Няма как да накараме хората да работят нещо, което не желаят, но сме направили всичко необходимо да стимулираме максимално да си допълнят доходите с работа в селското стопанство, уточни Сачева.

Министър Сачева призова хората да не подписват споразумение за прекратяване на трудовия договор, защото това ги лишава от възможността да получават помощи.

По отношение на социалните помощи вече е започнало раздаването на храни.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Над 1500 тона пакети с храна ще достигнат до близо 41 000 души в цялата страна. Раздаването е в ход в Добрич, Варна и Стара Загора, от днес започва и в София. Програмата "Топъл обяд" ще продължи. Заявления се приемат до 21 април, предвидени са над 5 млн. лева и би трябвало 20 000 души в цялата страна да получат "топъл обяд". Това са предимно възрастни и самотно живеещи хора. Към днешна дата 23 общини, които са подали заявления за финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щабът и премиерът обмислят достъп до планините и парковете
Щабът и премиерът обмислят достъп до планините и парковете
Главният прокурор поиска мораториум върху актуализирането на заплати на съдии, прокурори и следователи
Главният прокурор поиска мораториум върху актуализирането на заплати на съдии, прокурори и следователи