НОВИНИ

От днес се вдига блокадата в Ухан

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:51, 08.04.2020
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Първият влак от Ухан напусна града 50 минути след полунощ местно време. Така официално беше сложен край на карантината на 11-милионния град, където за първи път беше открит случай на COVID-19. През днешния ден се очаква от Ухан да отпътуват близо 55 хиляди пътници, блокирани в града вече два месеца.

"Трябваше да се прибера у дома за Китайската нова година, но заради епидемията не успях да го направя", споделя жена.

Дезинфекцията на влаковете е най-малкото, което властите правят - почти всички предпазни мерки срещу епидемията остават.



Тодор Радев, журналист в Китай: Всички продължават да носят маски навън, независимо дали имат симптоми. Това тук се смята за ключово за ограничаване на епидемията. На входовете на обществени сгради се мери температурата на влизащите. Човек трябва да удостовери чрез специално приложение на смартфона си, че не е бил в рисков район.


Основните притеснения на китайските здравни власти са свързани с внасянето на заразата от чужбина, както и с установяването на носители на вируса, които не проявяват симптоми.



Тодор Радев, журналист в Китай: За да се справи с първия проблем, Китай затвори границите си за чужденци и в момента много малко от тях получават достъп. Но не успява да спре внасянето на вируса, тъй като повечето от последните случаи са на китайски граждани, на които не може да бъде отказан достъп.


Тези хора са поставяни под карантина в специални центрове за 14 дни и още седмица под домашна карантина. В столицата Пекин връщането към нормалния живот става бавно.



Тодор Радев, журналист в Китай: Образователният процес в училищата продължава да е онлайн. Много компании всее още не позволяват на служителите си да се връщат физически на работа и те работят по интернет.

Разпространението на COVID-19 в Европа тревожи Китай, защото е свързано с икономиката.

Тодор Радев, журналист в Китай: Над 460 хиляди фирми са прекратили дейността си за постоянно през последното тримесечие. 26 хиляди от тях са ангажирани във външната търговия, която изглежда, че търпи доста сериозни щети".

В Китай вече работят фабриките, почти всички магазини в големите градове са отворени.

А в Ухан отпразнуваха вдигането на блокадата така:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брифинг на министрите Деница Сачева, Десислава Танева и Екатерина Захариева
Брифинг на министрите Деница Сачева, Десислава Танева и Екатерина Захариева
Няма споразумение за икономическия отговор на ЕС на COVID-19
Няма споразумение за икономическия отговор на ЕС на COVID-19