Бойко Борисов: Започва масово тестване в Банско

Айше Сали
от Айше Сали
08:14, 08.04.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Политика

От днес започва масово тестване с бързи тестове в Банско. Това заяви премиерът Борисов по време на брифинга на Националния щаб. Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че тестването ще бъде за наличието на антитела.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Затова се решава сега в Банско да се проведе изследване за антитела. Защо? Защото вече са минали повече от 2-3 седмици, откогато хората са били в контакт с вируса. Тогава може да се разбере били ли са тези хора в контакт с вируса, изкарали ли са леко заболяването или без да се разболеят са направли имунен отговор. Затова ще се направят тези тестове, за да доказване на антитела на хората, защото са били 3 седмици преди това в контакт с вируса.

За изследването ще бъдат изполвани бързи тестове. Резултатите от тях отичатат наличието на антитела, смятат специалистите.

А статистиката на Националния оперативен щаб отчита 16 нови случая за денонощието при 496 изследвани. 213 души са в болница, 42 са излекуваните, а 23 са починали. За изминалото денонощие няма нови изписани от болница.

Отношенията между България и Япония са такива, че те включиха и България и проявиха своя жест, коментира премиерът по повод новината, че Япония е включила страната ни сред тези, които ще получат безвъзмездно лекарството Авиган.

На редовния брифинг в МС Борисов каза още, че българската индустрия произвежда много качествени стоки, отколкото велики империи. Презапасили сме болниците на първа линия, сега раздаваме и на Бърза помощ. Казал съм днес да се направи за Северна Македония – да пратим 100-ина облекла на лекарите на първа линия, допълни Борисов.

По думите му тези лекарства, които помагат, осигурили сме максимално необходимото количество към момента. Няма болен, който да е малко лекуван, заяви премиерът.

Физически няма откъде да се купят бързи тестове, каза Борисов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Помагат ли лекарствата за животни за лечение на коронавирус?
Помагат ли лекарствата за животни за лечение на коронавирус?
16 новооткрити случаи на коронавирус, общо заболелите са 581
16 новооткрити случаи на коронавирус, общо заболелите са 581