НОВИНИ

Денков към президента: Трябва ни време, за да търсим широка политическа подкрепа

ПП Румен Радев
bnt avatar logo
от БНТ
15:56, 15.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

От "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" дойдоха на "Дондуков" 2 за среща с президента Румен Радев. Коалицията поиска тази среща, за да обсъдят с държавния глава актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза.

"Жегата отвън съвпадна с горещото политическо лято. Тази сложна обстановка изисква диалог, както и своевременни оперативни решения", каза президентът Румен Радев.

"Същината на кризата днес е, че същите партии, които се събраха, за да свалят редовните правителства, сега не могат да се съберат, за да направят тяхно редовно правителство. Какво постигнаха с това? Тези въпроси нямат отговор. Кризите изискват нестандартни решения. Предлагаме нестандартно решение, в чиято същина е борбата с корупцията. Искаме да предложим пакет от закони и решения, с които да направим тази липсваща крачка, с която да помогнем да се разчисти политическата система от корумпираните лица. Предлагаме декларация, в която са поставени тези важни стъпки, които трябва да се направят и ще търсим широка политическа подкрепа за нея. Затова ни трябва известно време и идваме при вас с призив към тази възможност", заяви Николай Денков.

В събота националният съвет на ПП се събра на заседание, за да реши дали да направи опит за реализиране на втория мандат заедно с коалиционния партньор от "Демократична България" или да са опозиция в 50-ото Народно събрание.

От ДБ многократно заявиха, че са готови да работят за съставяне на технически кабинет, с ясно определен времеви мандат и приоритети.

Снимки: Десислава Кулиелиева, БНТ

Очаква се президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарно представена политическа сила следващата седмица.

След като през седмицата от парламентарната група на ДПС бяха изключени 17 народни представители, Движението от втора по големина парламентарно представена политическа сила стана четвърта. Втори по численост в парламента сега са ПП-ДБ, които се очаква да получат проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев удостои военнослужещи с висше офицерско звание (СНИМКИ)
Румен Радев удостои военнослужещи с висше офицерско звание (СНИМКИ)
Първите български олимпийци заминават за Париж в петък
Първите български олимпийци заминават за Париж в петък