НОВИНИ

Денков: Не искаме избори, но няма да се съгласим да бъдем параван

денков искаме избори съгласим бъдем параван
bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 29.02.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков коментира, че ПП-ДБ не иска избори, но няма да се съгласи да бъде параван, за да може някой да се отклони от договорените приоритети в държавата. Ключов от тях остава борбата с корупцията, който според ПП-ДБ минава през правилата за избор на регулаторите, стана ясно от думите на министър-председателя.

"Това, което е важно накрая, е да има положителен резултат. За мен това означава продължаване на ангажиментите, които сме поели към българските граждани. Това минава през борбата с корупцията и през назначаване на честни, морални и почтени хора в регулаторите, от които зависи как ще се развива бизнесът и как ще живеем тук. Докато не се разберем за това, въпросът за това кой ще е министър, даже и кой ще е премиер, е второстепенен. Затова е много важно да се разберем и за тази част от реформите - как ще ги довършим, преди да говорим за имена.

Денков допълни, че все още не е виждал текста на коалиционното споразумение, което предлагат от ГЕРБ.

"Докато не видя писмения текст от страна на ГЕРБ, не мога да коментирам. Ако той съдържа гаранции това да се случи, ще продължим нататък. Но ако се окаже, че се опитваме отново да бутаме встрани борбата с корупцията, което се е случвало в миналото, а бих казал, че и в момента се случва - не работи добре правосъдната система, КЗК, в прокуратурата има проблеми...докато не решим тези проблеми, няма как да продължим напред все едно че всичко е наред.

Ние не искаме избори, но няма да се съгласим да бъдем параван, за да може някой да се отклони от това, което смятаме за приоритет в държавата. Регулаторите трябва да бъдат съществена част от това споразумение - какви ще са процедурите за попълване на регулатори", каза министър-председателят.

Академик Денков уточни, че ще подаде оставка на 6 март съгласно споразумението за ротацията, но правителството на практика ще продължи да работи до решението на Народното събрание за подадената оставка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20° в последния ден от февруари
20° в последния ден от февруари
Бургас се кандидатира за домакин на европейското първенство по спортна стрелба през 2026 г.
Бургас се кандидатира за домакин на европейското първенство по спортна стрелба през 2026 г.