НОВИНИ

Денков: Непрекъснато има провокации от страна на президентската институция

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:54, 14.07.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков заяви, че президентът Румен Радев е повторил руски опорки, които нямат нищо общо с това, което представят членовете на ЕС и на НАТО като позиция. Затова и Денков на свой ред попита кога Радев е имал свое мнение.

Премиерът цитира заключения от Мадридската декларация на срещата на върха на НАТО от юни миналата година, подписана от лидерите на всички държави членки, включително и от президента Румен Радев. В тях ясно се посочва, че Русия е агресорът в тази война, а Украйна се бори за своята независимост.

"Затова моят въпрос е - кога нашият президент е имал свое мнение - когато е подписвал тези цитати или когато днес повтаря едни руски опорки, които нямат нищо общо с това, което представят членовете на ЕС и членовете НАТО като позиция на нашите общи държави", заяви Денков.

Коментира и думите на Радев, че Украйна настоява да води тази война.

"Напротив, този, който настоява да води тази война, е кръгът около Путин. И пак казвам - най-бързият начин това да приключи, е същият този кръг да каже - изтеглете всичките си войски от Украйна и войната ще спре точно за един ден", допълни премиерът.

По повод политическия спор у нас около предложението да предоставим 100 БТР-а на Украйна, Денков заяви:

"По никакъв начин не мога да разглеждам изпращането на едни БТР-и, които никога не са използвани в тази държава, които стоят в складовете от 40 години и са били забравени в тези складове, като заплаха за нашата национална сигурност", заяви Николай Денков.

ЦЯЛОТО ИЗКАЗВАНЕ НА ДЕНКОВ ВИЖТЕ ТУК:

Премиерът отхвърли и критиките на президента, че нашите политически лидери са сменили позицията си кога Украйна трябва да стане член на НАТО, след като са чули европейските си колеги. Той заяви, че Украйна трябва да е член на НАТО, за да защити и себе си, и държавите в Европа. Подчерта обаче че нейното приемане може да стане само когато спрат бойните действия.

"Всъщност част от недоволството на Зеленски идва от това, че ако Украйна беше член на НАТО от 2014 г., тя никога нямаше да бъде нападната".

По рано в Букурещ, където бе на работна визита, премиерът отговори и на критиката на вицепрезидента Илияна Йотова от вторник, която заяви, че Денков е бил сред малцината евролидери във Вилнюс, който е подкрепил решението на САЩ за изпращане на касетъчни бомби за Украйна. Той обясни, че страната ни, както и 100 други, е подписала споразумението срещу използването на тези боеприпаси и ги е унищожила, но въпросът, зададен от SkyNews по темата бил в съвсем различен контекст.

"Той беше дали бихме укорили Украйна за това, че ги използва, при положение, че Русия така или иначе вече ги използва. Така че моят коментар бе в посока, че да, ние не подкрепяме по никакъв начин използването, но няма как да осъдим Украйна за това, че когато срещу нея се използват такива боеприпаси и тя е решила да ги използва".

В заключение премиерът отново повтори, че единственият интерес, който защитава, е българският национален интерес - войната в Украйна да спре колкото се може по-бързо. По думите му държавният глава непрекъснато провокирал конфликти с правителството, но той като премиер нямало никога да влезе в този тон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Битоля започна делото срещу председателя на българския клуб
В Битоля започна делото срещу председателя на българския клуб
Селекционерът Силвия Радойска обяви групата на българския национален отбор по футбол за жени за контролата с Румъния
Селекционерът Силвия Радойска обяви групата на българския национален отбор по футбол за жени за контролата с Румъния