НОВИНИ

Денков: Очаквам най-късно до утре сутринта Радев да издаде указа за гласуване на кабинета

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
11:12, 05.06.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетът е много важен и е първи приоритет, заяви акад. Николай Денков след върнатия изпълнен със състав на Министерския съвет втори мандат за съставяне на кабинет.

"Очакваме днес или най-късно утре сутринта да бъде издаден указът на президента, който позволява в Народното събрание да бъде проведено гласуването", допълни Николай Денков.

По думите му е важно да се направи спокоен и плавен преход във властта, а при предаването на властта в различните министерства да бъдат обсъдени от старите и новите министри приоритетите, проблемите и затрудненията в различните сектори.

"Това, че Мария Габриел я няма не е никакъв знак, вчера имахме многочасов и конструктивен разговор, така че не търсете интриги, където няма. Ще видим каква ще е подкрепата утре. Това, което можехме да направим по отношение на проектосъстава, така че да бъде приемлив и много експертен, надявам се че ще бъде гласувано положително. Надявам се, че ще влезем в нормален работен режим с президента", добави Николай Денков.

Коментира, че не вижда от какво могат да бъдат недоволни хората, защото след 5 поредни избора двете водещи сили се опитват да направят стабилно правителство с много компромиси и от двете страни.

"Бюджетът е много важен. Трябва да се изтегли този и в максимално кратки срокове да се направи нормален без този абсурден дефицит", каза още Николай Денков.

Обяви, че няма никакъв шанс това правителство да бъде успешно, ако не работи в много тясна координация с партиите в парламента, включително с ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, като се обсъжда какви да бъдат механизмите.

"Този запис беше разтълкуван превратно. Службите трябва да служат на България. В момента службите са избрани от един единствен човек и това е президентът Румен Радев през служебните правителства. Представянето на тази част от записа не беше коректно", каза още Николай Денков.

Трябва да има разделение и то може да бъде между изпълнителната власт и парламента или изпълнителната власт и президента и така трябва да се търси решение, заяви още Денков.

Гледайте НА ЖИВО ТУК:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски показа екипа за новия сезон
Левски показа екипа за новия сезон
Никола Минчев: Няма пречка председателят да свика извънредно заседание на НС
Никола Минчев: Няма пречка председателят да свика извънредно заседание на НС