НОВИНИ

Премиерът Гълъб Донев отчете мандата на служебния кабинет

Александър Марков
от Александър Марков
10:00, 05.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният премиер Гълъб Донев отчете свършеното от правителството. Според Донев, правителството е върнало центъра за взимане на решения обратно в България.

Гледайте тук:

С разбирането, че влизат на последно заседание, Гълъб Донев реши да отчете дейността на кабинета. Нещо, което, по думите му, не било правено от 2009 г. Донев обяви, че остават по-малко от 24 часа до края на отговорностите им като временна власт.

"Когато обявих, че сме готови за втория сезон на политическия сървайвър не очаквах да се стигне до такава изобретателност в изпитанията. Ние върнахме центъра за взимането на решения там, където е неговото място - в България", каза той.

Донев направи и политически коментар: "В последните дни всички говорят за държавата. Мислете за хората. Те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората. Този модел на отношения вече не работи. Политическата арогантност е демоде и е безполезна".

Инфлацията, според служебния премиер, се оказа най-голямото предизвикателство пред правителството.

"Непосредствена и най-трудна задача пред служебното правителство бе разработването на мерки за овладяване на цените на основните хранителни продукти. От септември 2022 г. до март 2023 г. темпът на инфлацията спадна с 4,7%. Прогнозата за май месец е инфлацията да бъде под 10%", каза Донев.

Донев се похвали с раздадените Великденски добавки по 70 лева за над 1 милион пенсионери и заработилата и подготвени 9 законопроекта по ПВУ. Във външнополитически план: работа по еврозоната и Шенген при активни разговори с Австрия и Нидерландия.

"Продължиха интензивните разговори с Нидерландия, в рамките на които бе намерена формула за начина, по който Нидерландия да извърши преглед на постигнатото от България в областта на върховенството на правото, която ни дава увереност, че при приемане на съответното законодателство нидерландските резерви спрямо България биха отпаднали", каза служебният премиер.

Донев припомни, че в енергийната политика е подписан меморандум за нефтопровода Александруполис-Бургас, започнала е работа по газовия интерконектор със Сърбия, постигната е диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ чрез българската инициатива Солидарити ринг, проучват се и възможностите за нови ядрени мощности в Козлодуй и Белене.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радостин Василев излезе от НСлС с повдигнато обвинение
Радостин Василев излезе от НСлС с повдигнато обвинение
Берое, Пирин Бл и Хебър определят кой ще остане на 14-ото място и ще играе бараж за оставане в Първа лига
Берое, Пирин Бл и Хебър определят кой ще остане на 14-ото място и ще играе бараж за оставане в Първа лига