НОВИНИ

Денков: Трябва да извървим докрай пътя на реформите

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:32, 06.03.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
николай денков
Снимка: БТА
Слушай новината

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че трябва да бъде извървян докрай пътят на реформите. Изявлението му се случи в парламента преди да бъде гласувана оставката му в парламента.

"Вчера подадох оставката си като министър-председател. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство заработи точно преди 9 месеца - на 6 юни 2023 г. Нека припомня около какви задачи се обединихме в декларацията преди 9 месеца. Първо - да излъчим стабилно правителство с национален мандат, около което да се формира конституционно мнозинство. Второ - министър-председател през първите 9 месеца да бъда аз, а вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел. За следващите 9 месеца министър-председателят да бъде Мария Габриел, а аз да бъда вицепремиер. Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателят да подаде оставка, двете парламентарни групи да я гласуват и да подкрепят за следващия период предложената номинация на другата парламентарна група. Четвърто - правителството да изпълнява съгласувани законодателна и управленска програми. Пето - да се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с другите парламентарни групи. Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от тази декларация. Остава да изпълним ключовата 6 точка - да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества".

"Време е да направим заедно с вас тази решаваща стъпка като извървим до край пътя на реформите. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието. На масата на преговорите сложихме реформи, а не имена"

Премиерът подчерта, че в следващите дни ще се представят резултатите от свършеното през последните 9 месеца.
Денков изброи част от постигнатото:

"Втори сме по ръст на заплатите в ЕС. Доходите нарастват над 2,5 пъти по-бързо от инфлацията. Българската икономика расте с 2 %. Инфлацията е най-ниското си ниво от 2 години. Бюджетът е с фокус върху хората и отговаря на критериите на еврозоната. 30% има ръст на чуждестранните инвестиции. Увеличихме заплатите в много сектори. Над 1 милиард лева отделихме за общински проекти. Отделихме над 3 милиарда лева за селскостопанските производители. Промените в конституцията и граничния контрол върната доверието в страната. Имаме договор за нови бронирани машини за сухопътните войски. Подготвихме споразумение с Гърция за икономическо сътрудничество. България има своя първи медицински хеликоптер. Медицинските бележки за учениците са електронни. В пътната инфраструктура - обща 30 километра магистрални пътища за 9 месеца. Започна работата по седми и осми блок на АЕЦ. Заработи и газовата връзка между България и Сърбия. Спряхме изтичането на милиони през ДКК, върнахме си контрола върху "Капитан Андреево". Увеличихме финансирането на спорта. Внесени са 76 законопроекта в НС. От 31 март след 12 години чакане ще пътуваме свободно по въздух и вода в шенгенското пространство. България потвърди подкрепата си към Украйна в борбата срещу руския агресор."

Денков подчерта, че правителството ще продължи дя изпълнява служебните си задължения, докато бъде избрано редовното правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров загря с Джокович преди старта на Индиън Уелс (ВИДЕО)
Григор Димитров загря с Джокович преди старта на Индиън Уелс (ВИДЕО)
Затварят едното платно за движение на АМ “Тракия” край Бургас
Затварят едното платно за движение на АМ “Тракия” край Бургас