НОВИНИ

Денков за коледните добавки към пенсиите: Нека да видим изпълнението на бюджета през ноември

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 23.10.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не решено окончателно ще има ли или не коледни добавки за пенсионерите. Това ще стане ясно след като се види изпълнението на бюджета през ноември, каза в Благоевград премиерът Николай Денков. По-късно от финансовото министерство заявиха, че политиката на правителството е пенсиите да се увеличават трайно, а не да се дават еднократни добавки, а пенсиите да се държат ниски.

Премиерът смята, че е по-добре да се повишат пенсиите, така че хората да имат повече средства през цялата година, вместо веднъж или два пъти за 12 месеца да получат бонуси.

"Представете си, че ако за 12 месеца вие дадете по 50 лева на хората, това са 600 лева, които те получават през годината. Но другия вариант, който за съжаление хората са свикнали с него, вие не им давате тези 50 лева месечно, даваме им 50 лв. еднократно и те изглеждат щастливи, че са получили 50 вместо да получат 600 лв. Нека да видим изпълнението на бюджета през месец ноември, тогава ще обсъждаме пак", поясни Николай Денков, министър-председател.

В Благоевград, където присъства на дискусия за предстоящото присъединяване на страната ни към еврозоната, премиерът Николай Денков увери, че се работи усилено страната ни да бъде приета на 1 януари 2025 година:

"Ние сме убедени, че всичко, което е необходимо, движим го, върви по план, единственият въпрос стои колко ще бъда инфлацията, но пък казвам - България има толкова нисък дълг спрямо Брутния вътрешен продукт, нисък дефицит, който поддържа от години и е съвсем нормално този дефицит от 3% да се гледа с уважение, ако го сравним с дефицитите на други по-развити държави."

По повод идеята за увеличение на максималния осигурителен доход, премиерът коментира, че е проведена среща със синдикати, работодатели и представители на ИТ-сектора. Те трябва да изпратят предложенията си до работна група, а решение се очаква най-рано след 2 седмици.

Репортер: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради дерогацията: Работниците в "Нефтохим" са в протестна готовност
Заради дерогацията: Работниците в "Нефтохим" са в протестна готовност
Израел ликвидира още бойци на Хамас, хуманитарната криза в Газа се задълбочава
Израел ликвидира още бойци на Хамас, хуманитарната криза в Газа се задълбочава