НОВИНИ

Израел ликвидира още бойци на Хамас, хуманитарната криза в Газа се задълбочава

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:09, 23.10.2023
Чете се за: 06:07 мин.
По света
Слушай новината

Газа преживя най-тежката нощ на обстрел от началото на войната между Израел и Хамас, която навлиза в третата си седмица. Израелската армия съобщава, че през нощта е извършила частични набези на територията на Ивицата. Ликвидирани са бойци на палестинската групировка.

Сухопътната операция на Израел в Ивицата Газа може да продължи месеци

Продължава и активната подготовка на сухопътната офанзива в Газа, като според израелските власти, тя може да продължи с месеци, докато хуманитарната криза се изостря. Днес беше допуснат да влезе едва трети конвой с хуманитарна помощ в Газа. Увеличава се броят на загиналите и от двете страни - според палестинските власти, броят на жертвите в Газа вече е над 5000, сред които 2055 деца. Ранени са над 15 000. Загиналите израелци до момента са 1400 цивилни и около 400 военнослужещи.

Кълба от дим и днес се извиват над Ивицата Газа. Израелската армия продължава с обстрела на палестинската територия. Съобщава се, че за денонощие са поразени най-малко 320 цели на Хамас. Сухопътната офанзива на израелската армия все още не е започнала, но през нощта израелски части са нахлули в Газа. Една от задачите е била откриването на повече информация за заложниците, чиито брой вече е 222-ма.

"Извършихме ограничени сухопътни набези срещу десетки локации, използвани от терористите. Атакувахме места, на които се събират и на които се подготвят за следващия етап от войната. Нашата задача е да им попречим", каза адм. Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Израелската армия е ликвидирала бойци на Хамас и е успяла да проникне в част от тунелите им. От палестинската групировка потвърдиха за среднощните сражения на територията на Газа и допълниха, че са ранили няколко и убили поне един израелски войник, както и че са унищожили военна техника. Израелската страна не потвърди информацията.

Едно от първите атакувани израелски селища вече е военен лагер

Части на израелската армия са разположени на по-малко от 5 км от границата с ивицата Газа. Мястото е кибуц Беери - същото, което беше сред първите атакувани от бойците на Хамас. Оцелелите жители на кибуца са евакуирани във вътрешността на страната, а Беери е превърнат в тренировъчен лагер. До 7 октомври тези мъже са имали стандартни професии - учители, магазинери. Сега са войници, които се готвят да нахлуят в Газа.

"Опитвам се да не мисля за това, което предстои, нито за факта, че се намираме на място, където десетки хора бяха убити или похитени. Сега е важно да съм силен и да съм готов да действам във всякакви ситуации. Когато някога се върна у дома, тогава ще си позволя да осмисля ситуацията", каза Итар, израелски войник.

Хуманитарната помощ за Газа не е достатъчна, заявяват от ООН

Тежка остава ситуацията вътре в Газа, където по обяд беше съобщено, че е влязъл трети конвой с хуманитарна помощ. Тя обаче е крайно недостатъчна, смятат от ООН - поне 100 камиона дневно са необходими, за да задоволят нуждите на блокираните цивилни. До момента е потвърдено влизането на едва 34. Доставят се храна, вода и лекарства, но не и гориво. Все повече болници са заплашени да спрат работа заради липсата му.

Евакуирани жители на северната част на Газа са започнали да се връщат по домовете си, вярвайки, че няма разлика дали са в Хан Юнис или в град Газа. През нощта вторият по големина град в Ивицата беше обект на масиран обстрел.

"Изгониха ни от град Газа, казаха ни, че в Хан Юнис ще бъдем в безопасност, но тук никъде не е безопасно. Ударите са срещу цялата Ивица. Тази нощ беше най-тежката откакто сме дошли", обясни Рияд Джаабас, жител на град Газа.

Снимки: БТА

Напрежение и по северната граница на Израел - тази с Ливан. Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви, че се планира евакуацията на 14 селища в района на ливанската граница. Тел Авив съобщава, че през нощта са поразени няколко цели на подкрепяната от Иран шиитска групировка Хизбула. Твърди се, че действащите в Ливан терористи са планирали да изстрелят противотанкова ракета срещу израелския град Шломи. Израелският премиер Нетаняху предупреди Хузбула да не открива втори фронт срещу страната му, за да "не съжалява горещо за това".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков за коледните добавки към пенсиите: Нека да видим изпълнението на бюджета през ноември
Денков за коледните добавки към пенсиите: Нека да видим изпълнението на бюджета през ноември
От "Възраждане" потвърдиха, че ще подкрепят вота на недоверие, иницииран от "БСП за България"
От "Възраждане" потвърдиха, че ще подкрепят вота на недоверие, иницииран от "БСП за България"