НОВИНИ

Денков за ситуацията в Израел: Опасността да се разрази много по-голяма буря е сериозна

Денков за ситуацията в Израел: Опасността да се разрази много по-голяма буря е сериозна
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 09.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Опасността да се разрази много по-голяма буря е огромна. Това заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпрос за ситуацията в Израел.

Според министър-председателят трябва много внимателно да се следи ситуацията, защото има потенциал за много сериозна ескалация. Денков подчерта, че основните движещи сили трябва да помислят как ситуацията може да се деескалира.

Кой печели от дестабилизация на Близкия изток?

Той заяви, че все още се събира информация за желаещи за полет от Израел. Когато се съберат достатъчно и е безопасно, такъв ще бъде осъществен.

"Хуманитарна помощ естествено ще предложим, трябва да видим дали можем да помогнем по отношение на болнична помощ, така както стана с хората от Нагорни Карабах. По отношение на техника, на военни възможности изобщо не сме обсъждали такива варианти. Тук конфликтът е на съвсем друго ниво, така че не обсъждаме в момента такъв вариант", посочи премиерът.

Дипломатическото решение за Близкия изток - мисията (не)възможна

По отношение на политическата обстановка в страната и работата на правителството, Денков коментира:

"Ние всеки ден работим с мисълта, че колкото повече работа успеем да свършим, толкова по-добре. Затова работим интензивно, работим си по програмата, която сме представили. Вече от парламентарно представените групи зависи какъв ще бъде резултатът. Аз лично не очаквам проблеми, защото би била изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент. Няма никаква причина то да бъде бламирано".

Денков отново заяви, че териториалните планове не могат да бъдат изтеглени.

"Защото ако бъдат изтеглени, приключва целият процес. Ние имаме срок за приемане на тери териториални планове, тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от процедурата, в която тя получава подкрепа за осъществяване на съответния преход. Така че аз няма да изтегля плановете. Това, което съм предложил многократно е да се включат в обсъждания как да бъдат модифицирани плановете, защото ние сме в етапа, в който те все ощше могат да бъдат променяниЮ, каза министър-председателят.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

По-рано днес министър-председателят акад. Николай Денков бе домакин на тристранна среща, на която участват премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку.

Основен акцент в разговорите беше регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кевин Пенев: Искам в Париж да направя финал в многобоя, както и финали на земя, кон с гривни и прескок
Кевин Пенев: Искам в Париж да направя финал в многобоя, както и финали на земя, кон с гривни и прескок
Кой печели от дестабилизация на Близкия изток?
Кой печели от дестабилизация на Близкия изток?