Депутатите гласуват окончателно Закона за мерките по време на извънредното положение

Александър Марков
от Александър Марков
07:06, 20.03.2020 (обновена)
9035
Чете се за: 00:59 мин.
Политика
депутатите гласуват окончателно закона мерките време извънредното положение
Снимка: БГНЕС

Заради изслушването на шефа на Държавния резерв НС реши изслушването да се проведе при закрити врата.

След това прякото излъчване беше възстановено.

Депутатите отхвърлиха предложението на лидера на левицата Корнелия Нинова, която искаше премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в НС за състоянието на държавния резерв в момента.

В 30 минутна почивка депутатите се запознаха с Доклада за Закона за съвместни обществени поръчки за медицински изделия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново предлага мораториум върху плащането на битовите сметки.

Депутът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че повечето мерки, предложени в Закона за мерките за извънредно положение, биха били неприемливи в нормална ситуация, но от една седмица България е в извънредно положение Кризата не е Коледа - парите, които раздаваме, са помощи, опит да се омекоти удара, но удар ще има. Той трябва да бъде поет от всички.

Вчера законът беше приет в правната комисия на парламента след 8-часови дебати и ожесточени спорове между управляващи и опозиция.

Левицата напусна заседанието и обвини мнозинството, че предлага изцяло нов закон, различен от одобрения на първо четене.

Текстовете му предвиждат отлагане на вноските по кредитите до края на извънредното положение, без плащане на наказателна лихва. Както и мерки за ограничаване на спекулата - до 15% за надценка на стоки при търговците на едро.

ГЕРБ предлагат още удължаване на срока за плащане на данък сгради с отстъпка до 30 юни. И задължителна карантина за всички, които се връщат от чужбина. Сред предложенията е и възможността военни да могат да се включват в прилагенто на мерките при извънредно положение.

На този фон столичната колегия на Българския лекарски съюз поиска по-строги мерки за ограничаване на разпространението на заразата с коронавирус у нас. Медиците настояват за въвеждане на забрана за напускане на домовете в столицата и за ограничаване на влизането и излизането от града.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Влезе в сила заповедта за забрана за влизане в България на граждани на трети страни
Влезе в сила заповедта за забрана за влизане в България на граждани на трети страни
Затоплянето продължава и днес
Затоплянето продължава и днес