НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене мерките по време на извънредно положение (ОБЗОР)

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:11, 18.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:43 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение. "За" гласуваха 129 депутати, а "въздържали се" - 70.

В извънредната ситуация заради коронавируса управляващите подчертаха, че търсят максимално консенсусни решения, които ще дадат сигурност на кабинета и щаба, че имат подкрепата на парламента.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Особено важно е наистина в тази ситуация да бъдем отговорни, солидарни и да загърбим политическите несъгласия. Да направим така, че в България печалната статистика да не достигне тези рекорди, които достигна в останалите европейски страни.

Управляващите се отказаха от идеята за санкции срещу лекарите.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици, аз съм убедена в това.

Искрен Веселинов - Обединени патриоти: Този закон трябва да въвежда строги правила, но не и репресивни.

От ляво не подкрепиха закона, защото липсвали публично поети ангажименти от управляващите.

Корнелия Нинова председател на БСП: В този закон държавата прехвърля всички отговорности на работници, работодатели, лекари, различни групи в българското общество, но не поема никакви. Тоест солидарността изобщо липсва.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Категорично не съм съгласна, че в този законопроект няма солидарност, защото всичко, което е предложено тук ще бъде финансирано и с настоящите фондове, с които разполагаме.

Ние не трябва да се лъжем в това, че всеки от нас ще плати цена.

БСП подчертаха също недостига на маски и дезинфектанти.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Тук поставям за пети път в рамките на 2 седмици един въпрос - и 5 пъти гробно мълчание - има ли България държавен резерв?

Данаил Кирилов - министър на правосъдието: И сега ползвам маска от резерва. Вие знаете, че точните количества са засекретени.

ДПС заявиха, че този закон е по-скоро рамков и че трябва да има споделяне на отговорност между държавата, работодателите и работниците.

Хасан Адемов ДПС: Очакванията са всички проблеми, произтичащи от кризата да бъдат решени с този закон. Очевидно е, че това няма как да се случи, защото процесите са изключително динамични.

В залата се чуха и идеи за по-сериозни ограничения.

Валери Симеонов, "Обединени патриоти": Масови мероприятия, задължително в това число и религиозни, не трябва да се правим, че не виждаме как с една лъжичка се пъха в устата на този и на онзи, и да се говори, че била свещена и нямало да допринесе до разпространението на заразата.

Десислав Чуколов "Атака": "Атака" предлагаме отпадане и да не се плащат лихви по главницата на поетите кредити от граждани и от малки фирми.

Парламентът отхвърли искането на БСП за мораториум върху спирането на водата, тока и парното за неплатени сметки месец след извънредното положение.

Крум Зарков - БСП: Естествено, че когато казваме на някой остани си вкъщи, трябва да му гарантираме, че няма да му спрат тока и водата.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Просто ще се блокира цялата държава. Ще бъде поставена на голям риск стабилността на електроенергийната ни система.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Ние предлагаме удвояване на срока на плащане на сметки - който сега е 10 дни, да стане 20 дни.

Теменужка Петкова призова левицата да не се заиграва с енергетиката, която е част от националната сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокирани българи в различни точки на света
Блокирани българи в различни точки на света
Изтече срокът за жителите на Банско да се приберат в града
Изтече срокът за жителите на Банско да се приберат в града