НОВИНИ

Депутатите гласуват промени в Закона за съдебната власт

депутатите продължават дебатите промените нпк
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 01.06.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

До бой се стигна в пленарната зала по време на днешното заседание на Народното събрание след декларация на партия "Възраждане". Те отново призоваха "Продължаваме Промяната" да напуснат парламента, защото са показали как държавата е завладяна от чужди посолства.

Депутатите трябва да гласуват на второ четене в четвъртък промените в Закона за съдебната власт, както и Проект на решение за задължаване на Министерския съвет да изготви доклад във връзка с промяната на Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт е внесен от Министерски съвет и цели създаването на правила и специални мерки за децата и уязвимите лица, за да се гарантира, че те могат да участват ефективно в наказателното производство и могат да се ползват от правото си на справедлив съдебен процес в същата степен, както другите обвиняеми. С предложените промени се създават изрични правила за определяне на възрастта на непълнолетните заподозрени или обвиняеми и се предлага презумпция при съмнение за възрастта, че свидетелят е на възможно най-ниска възраст, като се допуска и извършването на медицинска експертиза за установяване на възрастта.

Втората точка в дневния ред на народните представители е гласуване на Проект на решение за задължаване на Министерския съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на Решение на Народното събрание за задължаване на Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика, внесен от Искра Михайлова и Даниел Проданов. Вносителите посочват, че към днешна дата все още няма официална информация нито относно броя и формата на проведените срещи и разговори, нито за изготвени предложения, планове или проекти свързани с преговорния процес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Денков и Мария Габриел са близо до взимането на решение
Бойко Борисов: Денков и Мария Габриел са близо до взимането на решение
Николай Денков: Не е вярно, че МВР ще бъде на ГЕРБ, търсим експерт
Николай Денков: Не е вярно, че МВР ще бъде на ГЕРБ, търсим експерт