Депутатите обсъждат налагане на мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:00, 22.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
живо депутатите гласуват мораториум определени действия министерския съвет оставка
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Започна работата на Народното събрание. Като първа точка от дневния ред е предвидено гласуването на мораториум върху определени действия на Министерския съвет в оставка.

Предложението е на БСП и "Изправи се! Мутри вън!", а целта е да не се допуска правителството в оставка да сключва договори за концесии, както и продажба на държавни и общински болници.

Мораториумът ще е в сила до назначаване на нов Министерски съвет. В мотивите на вносителите е описано, че така се защитава публичният интерес.

Ето част от дебатите:

"Няма да допуснем да хвърлите върху БСП думи като - БСП саботира общия анти ГЕРБ фронт - било противоконституционно да се запише в едно общо решение за ревизията. Щяло било да попречи на проверките на сделките, на ревизията, на политиката в последните 4 или 10 г. Абсурдни твърдения и оправдания", каза Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България"

"Една огромна част от назначенията в държавната администрация и в бордовете вече са се случили. И ние от "Изправи се! Мутри вън!" предлагаме, вместо тук да спорим, затова кой пръв, кой втори, кой искал, да предприемем действия, за да бъде възстановена справедливостта. Ние не просто говорим, ние действаме", каза Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!"

"Този мораториум отнема правомощия на изпълнителната власт. Веднъж вече Конституционният съд е отменил такъв мораториум. Аз не съм юрист и няма да споря с юристите. Може да има и друго тълкуване. Но поставям въпроса - може ли да има и такова тълкуване, че това е промяна в баланса на власти и че е неправилно", каза Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

"Трябва да сме особено внимателни, когато въвеждаме мораториум с решение на НС, защото Конституционният съд е поставил много ясни изисквания, на които трябва да отговаря въведените мораториуми. Това са изисквания за пропорционалност, легитимност. Първоначално предложеното решение не отговаряше, на г-жа Нинова и БСП, не отговаряше на тези изисквания, поставени от Конституционния съд, което доведе дотам да обединим в едно двете решения", каза Атанас Славов от ПГ на "Демократична България".

"Категорично се противопоставяме от ПГ на "Има такъв народ" г-жа Корнелия Нинова да натоварва с политическа отговорност за четирите работни дни на това Народно събрание хората от "Изправи се! Мутри вън", "Има такъв народ" и "Демократична България". Това, че вие за толкова години не сте се справили с тези назначения, г-жо Нинова, е ваш проблем", каза Радостин Василев от ПГ на "Има такъв народ".

"Ние няма да участваме в това гласуване, защото то е противоконституционно и това е ясно на всички в тази зала. Това са отнемания на правомощия от страна на законодателната власт от изпълнителната. Това няма значение обаче. Явно вече", казва Тома Биков от ПГ на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Катастрофа край Смядово взе жертва
Катастрофа край Смядово взе жертва
Предвижда се удължаване на мерките за малкия и семеен бизнес в София
Предвижда се удължаване на мерките за малкия и семеен бизнес в София