НОВИНИ

Депутатите от ДПС, подкрепящи Доган: Ръководството на парламентарната група е нелегитимно

депутатите дпс подкрепящи доган ръководството парламентарната група нелегитимно
bnt avatar logo
от БНТ
16:08, 09.07.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите от ДПС, които подкрепят почетния председател Ахмед Доган, не признават легитимността на ръководството на парламентарната група на партията. Това става ясно от писмо, изпратено от тяхно име до медиите. Затова те са отказали участие в днешното заседание на парламентарната група.

Председател на парламентарната група на ДПС е Делян Пеевски.

"Потвърждавайки още веднъж изразената от нас позиция за спешна необходимост от връщане към нормалното функциониране на колективните органи на партията, считаме, че настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган", посочват народните представители.

Те подчертават, че не са спазени указанията на Почетния председател д-р Ахмед Доган, гласящи, че, съобразно създалата се ситуация, ДПС трябва да има ясно изявени съпредседатели - както за партията, така и за парламентарната група - Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

Според тях това означава съпредседателско участие в преговорния процес, общи решения със задължителни два подписа на двамата съпредседатели, в евентуално коалиционно правителство всичко трябва да се легитимира/ подкрепя с подпис на двамата съпредседатели.

Депутатите посочват още, че не взимат участие на обявеното днес заседание, защото няма ясно разписан дневен ред.

"Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на Парламентарната група, а на колективните политически органи на партията.

Неучастието на по-голяма част от областните председатели на партията на вчерашното импровизирано и нелегитимно събиране, както и силната международна подкрепа, получена от либерални организации, изразена в официални писма до Почетния председател д-р Ахмед Доган от президента на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, председателя на Либералната мрежа на Югоизточна Европа Роман Якич и дългогодишния лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън, ни дава увереност, че зададената посока „ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА“ е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи", посочват още те.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Даниил се срещна с председателя на НС Рая Назарян и представители от парламентарните групи
Патриарх Даниил се срещна с председателя на НС Рая Назарян и представители от парламентарните групи
Нов треньор в школата на БК БУБА Баскетбол
Нов треньор в школата на БК БУБА Баскетбол