НОВИНИ

Депутатите приеха актуализация на социалния бюджет на първо четене

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:34, 26.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
пари държавата без актуализация насочат пенсии бизнес здраве обзор
Слушай новината

Депутатите приеха на първо четене актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване. Тя предвижда увеличение на приходите и трансферите по консолидирания бюджет с 353,2 млн. лв. Очакванията са приходите от осигурителни вноски да се увеличават със 163 милиона лева.

Според данни на Министерския съвет България е една от държавите в Европейския съюз с най-висок дял на хора над 65 години, заплашени от бедност. У нас средно за пенсии годишно се отделят едва 8,3% от брутния вътрешен продукт, докато този показател в ЕС е 11.6%.

С промените се гарантира увеличение на пенсиите на всички 2.8 милиона пенсионери. Те ще получат увеличение, като средно то ще е 64 лева на месец. Общо допълнителните разходи за пенсии възлизат на 353 млн. лв. Увеличението е 12,5% и ще стане факт от 1 октомври.

Минималната пенсия също ще бъде увеличена: от 300 на 340 лева. Максималната пък ще нарасне от 1440 лева на 1500 лева. Предвидени са и допълнителни средства за изплащане на добавката от 50 лева.

Според доклада на бюджетната комисия към парламента, при определяне на бюджетните параметри е отчетена икономия на разходите за пенсии в размер на 150 млн. лева заради допускане на по-малък брой пенсионери в края на годината. По-малкият брой се дължи на негативни по думите на комисията демографски фактори, които са с особена интензивност в края на 2020 г. и началото на 2021 г.

Депутатите, с изключение на тези от ГЕРБ-СДС, подкрепиха поправките, но съобщиха, че между двете четения на законопроекта ще предложат свои модели за пенсионна реформа. Срещу тези поправки обаче възрази социалният министър Гълъб Донев, който им обясни, че това би довело не само до по-голяма несправедливост, но и до увеличаване на разходите за пенсиите.

"Всяко решаване на проблемите на бедността през пенсионната реформа ще доведе до сериозни проблеми с основните принципи, заложени в Кодекса на социалното осигуряване", обясни Донев.

Той допълни, че бедността на българските пенсионери не може да се реши чрез пенсионната система, а чрез социалната, както е в останалите страни членки на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците ще се тестват за COVID-19 само ако поне 90% от родителите са съгласни
Учениците ще се тестват за COVID-19 само ако поне 90% от родителите са съгласни
Русе и Гюргево създадоха център за обмяна на информация за COVID-19
Русе и Гюргево създадоха център за обмяна на информация за COVID-19