Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:43, 26.08.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите приеха законопроекта за актуализация на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса на първо четене. Обсъждането премина без дискусии по същество. Той предвижда допълнителни разходи от 130 млн. лева при получени приходи от 134 млн., показват разчетите на здравното министерство.

По-голяма част от увеличените разходи – около 120 млн. лева, ще бъдат отделени за извънболнична помощ и сходни дейности. Целта е да се обезпечи новата програма на здравното министерство за амбулаторно лечение на болните от ковид. Така хората, които са болни, но не са за болница, ще могат да получат адекватна лекарска помощ, но да си останат за лечение у дома.

Други 10 млн. лева ще бъдат отделени за административни дейности – поддръжка на електронните системи за сигурност на обектите на НЗОК.

„Макар да се наричат административни разходи, тези близо 4 млн. лева за лечебните заведения за неплатена надлимитна дейност са всъщност отложени плащания, които са извършени по лечение на български граждани. По същество това са здравноосигурителни плащания, защото ще постъпят в лечебните заведения. С тези пари ще подкрепим лечебните заведения, фармацевтите, зъболекарите, и от тази гледна точка е важно е само приемането на законопроекта, но и той да бъде приет в най-кратки срокове за справяне с четвъртата пандемична вълна“, заяви Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Срещу актуализацията на бюджета се обявиха от ГЕРБ-СДС.

"Наистина ли е стабилен бюджет на НЗОК, НАП предвижда 91 млн. повече да се съберат, но затова не е необходима актуализация на бюджета, защото и сега има правна възможност, надзорният съвет да разпределя средства по отделни пера, но само по здравноосигурителни плащания", заяви Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ-СДС.

От партията попитаха и защо средствата от здравноосигурителни вноски ще бъдат ползвани за препоръчителни ваксини – за ковид, за рак на маточната шийка и против грип.

"Имахме против джипката да разпределя пари, а сега имаме нова джипка, която е надзорният съвет на НЗОК, но там са девет човека", заяви Хасан Адемов от ДПС.

По думите му спорен момент са заложени разходи, които са обявени като спешни, а всъщност са постоянни.

От "Има такъв народ" също обявиха, че ще внесат своите предложения за промяна на бюджета между двете четения и увериха, че текстовете няма да бъдат приети както са внесени от Министерския съвет.

Очаква се депутатите да предложат поправки в закона на Здравната каса между двете четения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдии от Шотландия ще ръководят България – Литва
Съдии от Шотландия ще ръководят България – Литва
Срещу мигрантския натиск: Полша строи ограда по границата си с Беларус
Срещу мигрантския натиск: Полша строи ограда по границата си с Беларус