НОВИНИ

От началото на август са съставени 41 акта за нарушения на правилата за пожарна безопасност

Стела Илиева
от Стела Илиева
09:40, 26.08.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на този месец екипи на пожарната и полицията проверяват за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в планини, природни паркове, къмпинги, туристически обекти и други места.

Горещото време е една от предпоставките, заради които възникват пожарите. Все още има такива пожари у нас, както и в съседните ни страни.

Началникът на отдел държавен контрол в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Георги Толин заяви в "Денят започва", че от началото на август на територията на цялата страна е организирана проверка от съвместни екипи, включващи служители от дирекцията и служители на полицията. В някои от проверките участват и служители на горските стопанства.

"До този момент са извършени над 6500 проверки. Установени са нарушения, поради тази причина на нарушителите са съставени актове за административни нарушения - такива са 41 броя до настоящия момент, защото проверките продължават", каза Толин.

Той допълни, че актовете са за палене на суха растителна маса в забранени за това места. На провинилите се, които имат актове, ще бъдат издадени наказателни постановления.

Георги Толин припомни, че е позволено да се пали огън само в обезопасените места в гората. А това са местата, които самите горски служители са създали за палене на огън, обозначени със знаци.

"Но през пожароопасния сезон на територията както на парковете, така и в горите с допълнителни заповеди служителите на горското и съответните ръководители издават заповеди за недопускане паленето дори на тези обозначени места", обясни Толин.

Глобите за неспазване започват от 200 лв., но могат да стигнат и до 1000 лв. в зависимост от тежестта на нарушенията, които са извършени. Толин каза още, че в последните години най-застрашените от пожари места са в южна централна част на България в областите Хасково, Кърджали, Стара Загора, Пловдив. А също и горските територии - София област, Благоевградска област, Смолянска.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрична опашка за влизане в България на "Капитан Андреево" (Снимки)
Километрична опашка за влизане в България на "Капитан Андреево" (Снимки)
Жители на столичен квартал сами запълват дупките пред домовете си
Жители на столичен квартал сами запълват дупките пред домовете си