НОВИНИ

ЦИК: Готвим се за сценарий "Избори 2 в 1"

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 26.08.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Ние мислим по въпроса ако изборите са в 2 в 1, подготвяме се за този сценарий. Тези дни ще бъде направен анализ на изборите на 11 юли в колко избирателни секции са гласували повече от 400 избиратели, например, така че да се помисли за обезпечаване на секциите с допълнителен брой машини.

Това заяви в "Денят започва" председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се закупят допълнителни машини, смята тя. Но трябва да се види и какви са възможностите на производителя. Нейкова допълни, че Веселин Тодоров от "Сиела Норма" вчера е казал на председателския съвет, че има готовност "Смартматик" да осигури между 1200 и 2400 машини.

"Към този момент няма решение "Сиела Норма" да е доставчикът на допълнителните машини, но те са възможен изпълнител предвид опита, който имат. Софтуерът все още не е предаден в цялост на ЦИК. Имаме спор със "Сиела Норма" по този въпрос, който мислим, че доброволно ще бъде разрешен", коментира председателят на ЦИК.

На въпрос дали ще им стигне времето, тя заяви, че времето е такова, каквото за всички избори. Не по-късно от 60 дни от изборния ден трябва да се насрочат изборите.

"За ЦИК е важно колкото се може по-скоро да разберем датата на изборите и какви ще са те с оглед на това да започнем колкото се може по-рано с организацията на изборния процес. Не трябва да се мисли как да бъде облекчена изборната администрация, тя е назначена, за да свърши своята работа. Целта е избирателите да могат спокойно да упражнят своя глас, да имат достатъчно технологично време и разбира се, достатъчен период за разяснителна кампания", категорична беше Камелия Нейкова.

Личното ѝ мнение е, че за предишните избори са имали нужда от още време.

Председателят на ЦИК: Ако изборите са 2 в 1 ще трябват допълнителни машини

Тя обясни, че общата план сметка за парламентарните избори на 11 юли е била 57 млн. А бюджетът, който е разходван от ЦИК, е около 23 млн., като тук се включват около 10 млн. - цената за допълнителния брой машини. Така че този разход най-вероятно ще се повтори, ако се купят допълнителни машини, обобщи председателят на ЦИК.

"Вероятно ще се увеличи възнаграждението на членовете на избирателните комисии. Практиката, когато сме имали избори 2 в 1, 2011 година имаше такава ситуация, 2016 г. имахме избори с национален референдум, с около 50% се увеличаваше възнаграждението на секционните избирателни комисии", обясни Нейкова.

Според нея при избори 2 в 1 ще се спести от логистиката - веднъж ще се зареждат избирателните секции, няма да се повтарят много от дейностите, но трябва да се помисли много за технологичното време за всеки избирател.

На въпроса колко биха стрували избори 2 в 1, Камелия Нейкова заяви, че може да се отговори след разговор с Министерството на финансите.

"Информацията, която имаме ние, е че се предвижда в този законопроект за допълнение и изменение на Закона за държавния бюджет 133 млн., но аз се запознах със законопроекта, те са предвидени за произвеждане на президентски избори в два тура. Мисля, че дори изборите да са 2 в 1, този бюджет е достатъчен", каза председателят на ЦИК.

Личното ѝ мнение е, че смесеното гласуване - с хартия и с машина, не е добър вариант.

Какво каза тя за гласуването в чужбина - вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: ГЕРБ-СДС ще се въздържи за предложената актуализация на бюджета
Десислава Атанасова: ГЕРБ-СДС ще се въздържи за предложената актуализация на бюджета
Богдан Кирилов: 2,5 млн. дози са налични от ваксините срещу COVID-19
Богдан Кирилов: 2,5 млн. дози са налични от ваксините срещу COVID-19