НОВИНИ

"Сиела Норма": Имаме конструктивен подход с ЦИК, изборите няма да пострадат

сиела норма имаме конструктивен подход цик изборите пострадат
bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 25.08.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Като че ли софтуерни проблеми няма, но има известни проблеми в детайлизирането на договора. Това в никакъв случай няма да попречи на предстоящите избори независимо 2 в 1 или поотделно, така че ние имаме конструктивен подход и ние, и ЦИК, и изборите няма да пострадат по никакъв начин.

Това коментира изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров след второто заседание на председателския съвет на НС, на което бяха поканени представители на ЦИК и на "Сиела Норма".

Веселин Тодоров допълни, че се уточняват детайли по приключване на договора от 6 февруари, по договора от 18 юни за изборите през юли. Но по думите му, на практика няма почти никакви спорове, а става въпрос за съвсем дребна сума.

"За договора от 6 февруари се разбрахме утре да направим една техническа среща и вече ако всичко е наред, да вървим към приключване. Но каквото и да направим, или не, това няма да повлияе по никакъв начин негативно на предстоящите избори през ноември", категоричен беше Тодоров.

Той обясни, че за вота в чужбина машините трябва да се върнат в консулските служби, така както беше и на последните избори.

"Идеята е между двата тура те да се върнат обратно в консулските служби, но не в България, защото няма техническо време, там да се препрограмират от наш техник, който ще бъде оторизиран и ще бъде проверен в МВР, ДАНС и т.н. както и други наши техници, и отново ще замине в събота сутринта към секциите", каза Тодоров.

От "Сиела Норма" са предложили да се закупят още 1200 машини и е въпрос на два-три дни уточняване дали не може да станат и 2000 или малко над 2000 машини. При избори 2 в 1 времето за избирателя трябва да е малко повече, т.е., в секция с повече избиратели има риск да стане опашка.

"На предишните избори в секциите с над 425 избиратели имаше втора машина, сега може това да се свали на примерно над 390 или 400, за да е сигурно, че няма да има никъде опашка. Нашата оценка е, че времето за гласуване няма да се увеличи двойно, а по-скоро 25-30% и затова само в част от секциите ще е достатъчно да има втора машина", каза още Тодоров.

Той коментира, че за тях не е толкова важно дали ще бъдат 2 в 1 или последователни избори, но ако са 2 в 1, ще се спестят разходите за още един тур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАП пита здравното министерство какво се предприема срещу COVID-19
ВАП пита здравното министерство какво се предприема срещу COVID-19
Билети от 12 до 24 лв. за мачовете на България с Литва и Грузия
Билети от 12 до 24 лв. за мачовете на България с Литва и Грузия